The Best Land Under Heaven: The Donner Party in the Age of Manifest Destiny – Michael Wallis

”Manifest destiny”, ödets manifest, är ett begrepp som myntades under 1800-talet och uttrycker övertygelsen att USA var förutbestämt att expandera västerut ända till Stilla Havet. Hela Nordamerikanska kontinenten skulle civiliseras.
 
1846 drog en grupp pionjärer ut från Illinois mot Kalifornien och Oregon. Det var 87 män, kvinnor och barn från olika bakgrunder och samhällsklasser, men alla med den gemensamma drömmen om ett bättre liv och en framtid. Gruppen leddes av bröderna George och Jacob Donner, som också har gett namn åt sällskapet – The Donner Party. Det är ett namn som väcker starka känslor för den som kan sin amerikanska historia.
 
Vägen mot den nya framtiden var mödosam. Färden över prärie och genom saltöken var krävande och tog längre tid än planerat, vilket ledde till att man valde en genväg för att hinna fram till slutmålet innan vintern kom. Men vintern kom tidigare än beräknat, och slog till med full kraft. Sällskapet blev insnöade i Sierra Nevada och kämpade mot vädrets makter och svält. De tvingades så småningom att äta av sina döda kamrater för att överleva. 
 

Det här är The American Dream förvandlad till mardröm. Det är lika fascinerande som grotesk och sorglig läsning, och det är väldigt intressant. Här skulle man civilisera den barbariska kontinenten, men det gick minst sagt snett.

Michael Wallis har gjort en grundlig research, gått igenom dagböcker, brev, vittnesmål, tidigare skrivna böcker och hundratals nya dokument om The Donner Party, och det är en välskriven historia som presenteras. Man kommer flera av huvudpersonerna nära och lär känna dem under resans gång, vilket gör deras ohyggliga öden ännu svårare att läsa om. Det går inte ens att föreställa sig deras umbäranden och deras styrka. Det här är något av det bästa jag läst i den här genren.

Fakta:
Förlag: Liveright
Antal sidor: 456
Utgivningsår: 2017
Första meningen: This is the story of a large cast of disparate characters whose lives intertwine in pursuit of a single action – the opening of the American West.

Finns på Bokus och Adlibris.