Blod på snö – Jo Nesbø

Det är Oslo i december, den kallaste vintern i mannaminne. Där lever Olav. Han är en mycket ensam person som mördar på uppdrag. När man slår ihjäl folk mot pengar är det inte lätt att komma någon nära. Nu har han mött Corina, sin drömkvinna. Det är bara ett problem. Hon är chefens fru. Och det är henne han har fått i uppdrag att döda.
 
Kommentar:

En mörk och ond saga om en förälskad mördare är en träffande beskrivning på den här boken. För det är trots allt lite sagokänsla över historien. Det är också en hyllning till äldre tiders kioskdeckare, och det är ett berättande som är helt annorlunda än Nesbøs tidigare böcker.

Eller helt annorlunda är väl att ta i, dramatiken och spänningen finns även här, men omfånget på endast 181 sidor gör det här till en avskalad, och kanske samtidigt mer estetisk, historia.
 
Jag är ett fan av tjocka böcker, med mycket handling och fyllighet. Noveller och kortromaner är för magra. Om en bok är bra vill man ju ha mer, eller hur? Så ja, jag tycker det här är lite för kort och lite för tunt. Men jag tycker väldigt mycket om det. Nesbø är alltid Nesbø.
 
Blod på snö är spännande, blodig, humoristisk men också kärleksfull. Ett gott hantverk av Jo Nesbø.
 
Fakta:
Originaltitel: Blod på snø
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 181
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Snön dansade som bomull i ljuset under gatlyktan.
 
Finns på Bokus och Adibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna.