Galveston – Nic Pizzolatto

Samma dag som Roy Cady får ett illavarslande cancerbesked av sin läkare, inser han att hans boss, en brutal lånehaj, vill se honom död. Någonting som påstås vara ett rutinuppdrag är i själva verket en dödsfälla för Roy, men när röken lagt sig är det han som lever och hans mördare som ligger kvar.
 
Men kvar på platsen och i högsta grad vid liv är också Rocky, en ung kvinna med trasigt förflutet. Efter att ha hämtat upp Rockys lillasyster flyr trion från New Orleans till Galveston, Texas, i ett fåfängt försök att undkomma sina fiender.
 
Kommentar:

Galveston är noir så det sjunger om det. Det är hårdkokt, mörkt och våldsamt, med vibbar av Cormac McCarthy. Normalt sett skulle jag inte falla för det här – det är inte riktigt min grej med gangsters, maffia och mord på beställning – men jag blir som fast i den mörka och destruktiva historien.

De skitiga miljöerna, det sunkiga motellet, de trasiga människorna – det är riktigt bra berättat. Historien berättas utan krusiduller eller omskrivningar.

Galveston är Nic Pizzolattos debutroman från 2010, som kom ut på svenska förra året. Pizzolatto är mest känd som skaparen av den hyllade tv-serien True Detective. Galveston fick pris som bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademien förra året.
 
Fakta:
Originaltitel: Galveston
Förlag: Kalla Kulor
Antal sidor: 246
Utgivningsår: 2015
Första meningen: En läkare tog bilder på mina lungor.
 
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg och Zellys bokhylla.