Änglarna dansar i gryningen – Camilla Davidsson

Ett år efter pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela är livet rörigare än någonsin för Emma. Hon stressar och vantrivs på jobbet och spenderar sommaren på Fårö för att återhämta sig. Där har hon mot sin vilja blivit förtjust i Olle, en tjugo år äldre läkare som hon hyr en stuga av, och dessutom inlett en romans med jämnårige fondmäklaren Alex. 
 
När Emma får ett chockerande och omtumlande besked lämnar hon brådstörtat Fårö. I Stockholm återförenas hon med Alex, men hemkomsten blir allt annat än enkel. När valen blir för stora och svåra flyr Emma till väninnan Harriets hotell på Mallorca. Men kan en kort vistelse i bildsköna Deià verkligen hjälpa henne att fatta de beslut som krävs för att finna mening och lycka i tillvaron?
 
Kommentar:

Änglarna dansar i gryningen är den avslutande boken i serien om Emma. Jag tyckte väldigt mycket om första delen, Under Vintergatans alla stjärnor, men var betydligt mindre förtjust i uppföljaren Pensionatet vid världens ände. Egentligen inte för att det var en dålig bok, utan för att det var samma historia igen, med en Emma jag inte alls tyckte om eller kunde relatera till. 

Jag hade nog inte ens läst den här tredje delen om det inte var för att Camilla Davidsson erbjöd mig ett recensionsex och frågade om jag inte ville ge Emma en till chans. (Hade jag varit Camilla hade jag inte alls velat ge mig en bok med tanke på sågningen av tvåan, men hon är tydligen en bättre människa än jag… 😉 I alla fall, jag tackade ja till att läsa. Jag gillade ju Emma i första boken och var nog ändå lite nyfiken på hur det skulle gå för henne. 
 
Och jag är så glad att jag läste. Jag blir väldigt berörd av Änglarna dansar i gryningen. Det finns så mycket jag kan känna igen mig i, det känns nästan som att läsa ur sin egen gamla dagbok, så det är smärtsamt på flera sätt. Jag var tvungen att ta pauser och andas ibland när det gjorde för ont. Det som händer Emma och runt omkring är både trovärdigt och äkta.
 
Här finns många känslor – över hela spektrat, och det vänds och vrids och reflekteras över hur och varför. Det blir lite som en mini-terapisession, en utrensning och sortering av känslor och tankar under läsningen. På ett bra sätt.
 
Jag tycker väldigt mycket om Änglarna dansar i gryningen. Den är stark och verklighetsnära och det är ett fint slut på Emmas historia. Om det nu är ett slut. Emmas historia har på ett sätt bara börjat. Och jag gissar att Camilla Davidsson kommer att få massvis med mejl från läsare som vill ha en fortsättning och veta hur det går för Emma.
 
Fakta:
Förlag: Bladh by Bladh
Antal sidor: 328
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Vargnatts bokhylla och Boklysten.