Dränkt – Frida Andersson Johansson

Unn blickar framåt. Hon lever singelliv med sina vänner, fokuserar på karriär och hälsa och har vittring på drömjobbet. Men under en joggingtur i Gömmarskogen drabbas hon av hallucinationer. Hennes mystiske granne hittar henne vid en tjärn, medvetslös.
 
Mot sin vilja dras Unn in i en ström av märkliga och otäcka händelser som tycks ha samband med hennes förflutna. Vem är grannen och vad vill han? Vad är inbillning och vad är verklighet?
 
Runt om i Stockholm börjar samtidigt oförklarliga drunkningstillbud inträffa. På land.
 
Kommentar:

Jag gillar skräck, och jag gillar gammal folktro, och det är två områden som  sällan är kombinerade i bokform. Jag tyckte mycket om Stefan Spjuths Stallo, som handlade om stallo-folket, troll och jättar, men i övrigt vet jag inte om jag läst särskilt många lyckade försök. 

Det är svårt att träffa rätt och göra det trovärdigt, men här gör Frida Andersson Johansson det riktigt bra. Jag tycker om krocken mellan det svenska, vardagliga och det mystiska, okända och farliga. Man vet inte riktigt vad som händer i Unns huvud och vad som händer på riktigt. Håller hon på att bli galen?
Här handlar det om näcken, skogsrået och bäckahästen i en suggestiv men ändå verklighetsförankrad historia. Rädd blir jag inte, men det är hyfsat spännande på sina håll. Jag kunde i vart fall inte lägga den ifrån mig, och det är ett gott betyg. Dränkt är en mycket intressant och lovande debut av Frida Andersson Johansson. 
 
Fakta:
Förlag: Stimpla Publishing
Antal sidor: 316
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Februarisolen var blek över den smala Mälarviken, men det var ett par plusgrader i luften och borren skar lätt genom isen. 
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokdetektiven och Vargnatts bokhylla.