Just a Girl, Standing in Front of a Boy – Lucy-Anne Holmes

Vi är bara några dagar in i januari, och redan har jag läst vad som känns som årets bästa chicklit. Den lägger i alla fall ribban väldigt högt inför kommande läsning.
 
Just a Girl… handlar om 27-åriga Jenny Taylor, som kallas Fanny (läs Jenny Taylor snabbt så förstår du varför), och har haft en ganska jobbig uppväxt och tonårstid. En kvävande far, mobbad i skolan, sviken av kärleken – och till slut blev det för mycket för henne och depressionen slog till.
 
Jennys bästa vän Philippa skapade en lista ”The Smiling Fanny Manifesto” till henne, och med den klarar hon av att inte falla tillbaka ner i det mörka hålet. Listan innehåller tio punkter som måste bockas av varje dag. Punkter som, gå ut ur huset, tala med en främling, gör en god gärning och så vidare. Vissa saker klart svårare än andra, men ändå fullt möjliga att klara av under en dag.
 

Jenny är rädd för kärleken, och har en trygg relation med pojkvännen Matt. Det är inte himlastormande passion, men det vill hon heller inte ha. Har man inga höga toppar har man heller inga djupa dalar, och Jenny gör allt för att undvika de där djupa dalarna. Jämn, stadig fart genom livet. Så ska det vara.

Men helt plötsligt händer det massor av saker. Matt friar till henne. Hennes mamma lämnar hennes pappa och flyttar in hos Jenny för att bonda. Och så träffar hon musikern Joe King och det slår gnistor som det aldrig tidigare gjort.
 
Här finns ett starkt persongalleri. Jenny och Philippa är ett galet radarpar, snärtiga repliker, coola kläder (temaoutfits varje fredag), och en vänskap som slår det mesta. Mamma Pam som helt plötsligt dyker upp och vill bygga en relation med sin dotter, efter år av tystnad. Jennys rumskompis Al, den rödhårige jätten med ett hjärta av guld och som alltid, alltid ställer upp för Jenny. Och förstås Joe med sin charm, för bra för att vara sann, eller?
 
Om namnet Lucy-Anne Holmes klingar bekant, så är hon kvinnan bakom 50 sätt att träffa den rätte och Inte helt perfektBöckerna om Sarah Sergeant var fantastiskt roliga, sådär så man bara gapskrattar högt när man läser. Och visst finns humorn och det roliga kvar även i Just a girl…, men det är inte lika dråpligt och hysteriskt, utan här blandas det med en stor dos allvar, känslostormar och tårar. Just a girl…, är en romantisk komedi med humor och djup, väldigt rolig och läsvärd. Klart i klass med Mhairi McFarlane och Ellie Adams som skrev mina fjolårsfavoriter.
 
Fakta:
Förlag: Little, Brown Book Group
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2014
Första meningen: My name is Jenny Taylor but everyone calls me Fanny.
 
Finns på Bokus och Adlibris.