Små svarta lögner – Sharon Bolton

Vad är det värsta din bästa vän skulle kunna göra mot dig? Det var visserligen inte mord. Ett ögonblicks ouppmärksamhet, en tragisk olycka och två barn är döda. Dina barn.
 
Du bor i ett litet ö-samhälle och kan därför inte undkomma kvinnan som har förstört ditt liv. Varje slumpartat möte blir en plågsam påminnelse om vad du har förlorat din familj, din framtid, din psykiska hälsa.
 
Hur länge dröjer det innan hämndbegäret blir för svårt att motstå? Om du saknar skäl att leva vidare, varför då inte låta dina mörkaste tankar bli till handling? Så: Vad är det värsta du skulle kunna göra mot din bästa vän?
 
Kommentar:

Sharon Bolton är en av mina stora favoriter. Hennes Lacey Flint-serie toppar verkligen när det gäller nagelbitande spänning och hög puls – även om serien är ojämn och har några titlar som är mindre bra så är det ändå hög nivå på spänningen.

Små svarta lögner är inte en ny Lacey Flint utan en fristående roman som utspelar sig på Falklandsöarna. Stort plus för miljön tycker jag, jag har en förkärlek för isolerade miljöer i allmänhet och öar i synnerhet, och just Falklandsöarna är okänt territorium för mig. Men väldigt intressant att ta del av öns landskap, historia och befolkningen, det är bitar som vävs in i berättelsen på ett naturligt sätt och ger en väldigt målande bild av öarna. Tankarna går förstås till Peter May och Ann Cleeves som jag förknippar väldigt starkt med den här typen av miljöer.
 
Själva handlingen berättas i tur och ordning av tre röster: Catrin, Callum och Rachel, och historien bär iväg åt olika håll hela tiden. Det är svårt att lista ut åt vilket håll det bär. Jag tycker också om karaktärerna – och att få händelserna ur både Catrins och Rachels perspektiv ger ett lyft. Catrin har naturligtvis drabbats hårt av att ha förlorat båda sina söner, och det är lätt att förstå det hämndbegär hon känner. Men även Rachel är drabbad och lider av skuldkänslor.
 
Små svarta lögner är en väldigt bra, överraskande och spännande thriller – om än i ett långsammare och lugnare tempo än vi är vana vid från Lacey Flint-serien. Men det är bara bra. Jag tycker om långsamhet.
 
Fakta:
Originaltitel: Little Black Lies
Förlag: Modernista
Antal sidor: 408
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Zellys bokhylla, Lottens bokblogg och Johannas deckarhörna.