Skymningsflickan – Katarina Wennstam

Vad har hänt med flickan som kommissarie Charlotta Lugn träffar på i skymningen? Hon som skriker nätterna igenom, hon som skär sig och inte verkar vilja leva. Vem tror på den som ljuger ibland? Vem tror på Molly?
 
Charlotta Lugn, som går hemma sjukskriven, och advokat Shirin Sundin gör det. De bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt Molly. Det är dags för flickan att få upprättelse.
 
Samtidigt är det någon som riktar hot mot en gymnasieskola. Allvarliga, dödliga hot. Mardrömmen om en massaker i en svensk skola skulle kunna bli verklighet. Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Jakten på gärningsmannen leder polisen åt flera håll och ett av spåren tycks peka tillbaka på Molly, och hennes döda väninna Miranda.
 
Kommentar:

Skymningsflickan är Katarina Wennstams fjärde bok med kriminalkommissarie Charlotta Lugn och advokat Shirin Sundin. Om som alltid handlar det om att sätta fingret på orättvisor i samhället, kvinnors utsatthet och vår egen bild av offer och förövare. Jag tycker väldigt mycket om Katarina Wennstam, hennes engagemang för det ämne hon skriver om, och för att det alltid är aktuellt och verklighetsnära. Och Skymningsflickan är skrämmande aktuell, det isar lite extra i magen när jag läser om en hotande skolsjutning, med halloweenutklädda elever.

Det handlar också om en våldtagen flicka, en nedlagd utredning och en förövare som är en respekterad yrkesman och familjefar. Även detta ett alldeles för aktuellt scenario.

Katarina Wennstam är något av det allra bästa man kan läsa i svensk spänningslitteratur. Hon ligger så nära verkligheten som det är möjligt att komma. Det bränner alltid till lite extra när man läser hennes böcker. Det här är riktigt bra.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 413
Utgivningsår: 2015
Första meningen: ”Aleks, vakna.”

 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna.