Vad Milo såg – Virginia Macgregor

Nioåriga Milo Moon har retinitis pigmentosa: hans syn blir successivt sämre och han kommer så småningom att bli helt blind. För tillfället ser han världen genom ett litet titthål och lägger märke till saker som andra människor missar.

När Milos älskade gammelfarmor Lou blir dement och flyttar in på vårdhemmet Förgätmigej inser han snart att något inte står rätt till på boendet. De vuxna vill inte lyssna, så med vårdhemskocken Tripi och sällskapsgrisen Hamlet till hjälp bestämmer sig Milo för att avslöja missförhållandena och demaskera den lömska syster Thornhill.

Kommentar:
Det här är en söt liten historia om en pojke med ett stort hjärta. Milo är inte riktigt som andra nioåriga pojkar. Han tillbringar en stor del av sin tid åt att ta hand om sin farmor – allt ifrån att umgås med henne, vakta på henne så att hon inte gör sig illa, till att tvätta hennes hår och pyssla om henne.
 
Men när köket nästan brinner ner funkar det inte längre att ha Lou boendes hemma utan hon måste flytta in på ett vårdhem. Det är något som Milo inte kan acceptera. Trots att han är nästan blind ser han vad ingen annan ser, och försöker uppmärksamma omgivningen om vad som egentligen försiggår på vårdhemmet.
 
Jag får vibbar av Sue Townsend, utan att egentligen kunna sätta fingret på varför. Det är inte mycket som direkt påminner om Sues vassa, humoristiska penna, men tankarna återkommer hela tiden till henne ändå. Jag vet inte om det är det genuint brittiska, de vältecknade karaktärerna eller kanske det samhällskritiska som ligger där i bakgrunden, som gör att det känns Townsendskt.
 
Jag tycker väldigt mycket om karaktärerna. Det är där den här historien har sin största styrka. Milo, hans mamma Sandy, farmor Lou och kocken Tripi står alla stadigt på egna ben och de har var och en sin egen historia att berätta. 
 
Vad Milo såg är en varm och charmig feelgood som bjuder på både skratt och fulgråt. Perfekt läsning för ruggiga höstdagar.
 
Fakta:
Antal sidor: 364
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Milo satt vid datorn på trappavsatsen och lyssnade på det svischande ljudet från brandslangen på uppfartsvägen.
 
Finns på Bokus och Adlibris.