Plan B – Jonathan Tropper

Bens kompisgäng lämnade college med storslagna drömmar. Nu ska de fylla 30, och inget har blivit som de tänkt sig. Ben ska skilja sig, Lindsey är arbetslös, Chuck är fortfarande en clown och Alison är olyckligt kär i samma kille.
 
Den femte personen i gänget, Jack, är visserligen en hyllad filmstjärna, men med ett kokainberoende, vilket vännerna bestämmer sig för att ta på allvar. När deras intervention misslyckas, formas plan B: en kidnappning. 

Kommentar:
Plan B är Jonathan Troppers debutbok från 2000, men den är alldeles nyutkommen på svenska. Tropper är en sådan där författare som skriver om exakt var han själv befinner sig i livet. Vanligtvis är huvudpersonen en man mellan 30 och 40, i senaste boken Fördelarna med en kollaps en bit över 40, och i Plan B krisar Ben inför att fylla 30. 

I övrigt är det ungefär som en Tropper-bok brukar vara. En huvudperson med loserstämpel och problem med relationer – och så händer det skruvade saker. I det här fallet, en kidnappning som spårar ur. Tragikomiska relationsromaner är Troppers signum. 
 
Plan B är Troppers lättsammaste bok. Persongalleriet innehåller som vanligt karaktärer med mer eller mindre neuroser och hang ups och dialogen är rapp och rolig. Här finns också massor av referenser till 80- och 90-tals populärkultur, och sånt går jag alltid igång på. Med det sagt så märks det här ändå att det är en debutbok. Mycket känns konstruerat, det är mycket av dialogen och tankegångarna som känns uttänkta ”det här är så smart så det måste jag ha med”-typ. 
 
Men, jag gillar det här jättemycket. Att läsa Tropper är högtidsstund och läsfest för mig, jag älskar den varma och luddiga känslan som hans böcker lämnar efter sig.
 
Fakta:
Originaltitel: Plan B
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2014 (2000)
Antal sidor: 389
Första meningen: Jack var en filmstjärna, vilket betydde att det var socialt accepterat för honom att bete sig rätt svinigt.
 
Finns på Bokus och Adlibris.