The Last Days of Rabbit Hayes – Anna McPartlin

Mia ”Rabbit” Hayes har kämpat mot bröstcancer i fyra år. Nu har cancern spridit sig till skelettet och hon ligger inför döden. Hennes kropp orkar inte längre. Det finns inget mer att göra. Men varken Rabbit eller hennes familj vill ge upp. Hon vill finnas där för sin 12-åriga dotter Julie. Hennes föräldrar vägrar ge upp och letar febrilt efter alternativa behandlingsmetoder, men när inte ens charlataner vill ta emot deras pengar börjar de förstå allvaret. 
 
Julie vägrar inse hur dåligt hennes mors tillstånd egentligen är och hoppas att Rabbit snart kommer hem från hospice. Julie har ägnat de senaste åren till att ta hand om sin sjuka mamma – städa, laga mat, hålla koll på mediciner – saker som ett barn aldrig ska behöva göra.
 
Runt omkring Rabbit finns en stor  och varm familj. Förutom Julie och föräldrarna finns också hennes syskon Grace och Davey. Grace, den duktiga storasystern och trebarnsmamman, och Davey, musikern och slarvern.
 
Den här historien handlar egentligen inte så mycket om Rabbit. Vi får lära känna hennes tonårsjag genom tillbakablickar, och hon är de facto huvudpersonen, men det är hennes familj som för historien framåt. Hur hanterar de att en älskad dotter, syster, mamma och vän kommer att dö? Vad gör man? Alla hanterar det olika. Man gör vad man måste. Man finns där. Man gråter. Blir förbannad. Accepterar.
 
Det är förstås stundtals fruktansvärt jobbig läsning. Det handlar om frågor och saker man inte ens vill tänka på. Men hur deprimerande och ledsamt det är, så är det samtidigt upplyftande läsning. Här finns värme och kärlek i massor. Även om ditt hjärta går lite sönder så packas det in i bomull.
 
P.S Jag såg en trevlig nyhet idag – i mars kommer Rabbit Hayes sista dagar på svenska. (Printz Publishing, var annars?)
 
Fakta:
Förlag: Transworld
Antal sidor: 448
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris