Här är jag nu – Karen Campbell

Abdi har, tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca, kommit till Skottland för att söka asyl. De har flytt fasansfulla händelser och Rebecca är så traumatiserad att hon slutat prata. Abdi är förvirrad över allt det nya som möter honom. I Somalia var han fiskare, lärare och familjefar. Hur ska han kunna skapa ett nytt liv åt sig och sin dotter i ett främmande land?

Deborah, en drygt fyrtioårig och barnlös kvinna som just begravt sin man, blir Abdis mentor och försöker hjälpa honom och Rebecca tillrätta. I drygt ett års tid träffas de varje månad. Till en början är vänskapen lite tafatt och stel men den växer sig allt starkare, och gradvis får de lära sig mer om varandras brokiga förflutna.

Kommentar:
Den här boken slår an något speciellt hos mig, eftersom jag likt Deborah ägnar en del av min fritid åt att vara mentor till en invandrare. Det här att möta en annan människa från en helt annan kultur och bakgrund är otroligt berikande, och det är något som jag rekommenderar fler att göra.

Det är lätt att känna igen sig i den naiva men godhjärtade Deborah, hur man så gärna vill hjälpa, laga, fixa och ställa allt till rätta (även om Deborah går längre än de flesta av oss skulle göra). Det handlar om att hitta balansen, att inte tassa på tå men inte heller klampa in. Jag känner också igen mig i frustrationen, vid byråkratin och myndighetskontakter. 
 
Abdi är också trovärdigt skildrad. Tillbakablickarna till flyktinglägret, mötet med det nya landet och sorgen efter hustrun. De fördomar och den rasism han möter – men också de goda människorna
 
Kanske det blir lite för mycket, lite för otroligt, lite för tillrättalagt mot slutet. Men å andra sidan. Kanske det är just den här sortens historia som behöver berättas.
 
Jag tycker riktigt mycket om Här är jag nu. Den är både tänkvärd och läsvärd, men framförallt är det en bok som öppnar ditt hjärta.
 
Fakta:
Originaltitel: This Is Where I Am
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 421
Utgivningsår: 2014
 
Andra som bloggat om boken är Bibliophilia.
Finns på Bokus och Adlibris.