Goodbye For Now – Laurie Frankel

Jag fastnade för den här boken när jag såg det fina omslaget ihop med ett omdöme som sa att den påminner om One day och When God Was a Rabbit. Kan knappast bli en bättre jämförelse, kaninboken är en av mina favoritböcker.

Goodbye For Now handlar om Sam, en programmerare som jobbar på ett nätdejtingföretag. Trots det så är han singel. Han tycker inte att nätdejting fungerar, eftersom den profil man fyller i aldrig visar upp ens sanna jag utan snarare den person man vill vara. Så han skapar en algoritm som går ett steg längre, som gör att man verkligen hittar sin själsfrände. Och med hjälp av algoritmen hittar han Meredith, sin stora kärlek.

Algoritmen gör dessvärre också att han får sparken – för när användarna hittar rätt partner behöver de inte längre använda tjänsten, och företaget förlorar en massa pengar.

Så dör plötsligt Merediths mormor och sorgen drabbar med full kraft. Meredith vill inget hellre än att prata med sin mormor igen, och ber Sam att vidareutveckla sin algoritm. Systemet fungerar så att det samlar in all elektronisk kommunikation från en person – email, sociala medier, videochattar och så vidare. Och utifrån hur personen brukade svara på saker kan det också komponera ihop ett mail som ger känslan av att man kommunicerar med en riktig person. Det fungerar även på videochat, du kan se din anhöriga och prata med denne. Mormor Livvie finns där, på semester i Florida, trots att hon inte längre är i livet.

Och den här uppfinningen väcker reaktioner. Merediths föräldrar blir chockade och tycker att det hela är sjukt. Sam och Meredith ser det som ett sätt att hjälpa sorgearbetet. Många blir nyfikna och vill pröva på. Men det är förstås inte problemfritt. Och det kommer snart att bli värre för Sam och Meredith.
 
Det är intressanta frågor som den här boken väcker. Det känns som ett verkligt scenario, att vi skulle kunna datorkommunicera med våra döda släktingar. Men vill vi? Bör vi? Hjälper det oss i vår sorg och saknad, eller är det snarare så att det förlänger hela sorgeprocessen? Vad händer med människor på dödsbädden, skulle de spendera sina sista veckor och dagar i livet med att skapa så mycket elektronisk data som möjligt, för att på så sätt kunna ”komma tilbaka” och ”kommunicera” med sina anhöriga?
 
Jag tyckte mycket om Goodbye For Now. Det är en bitterljuv historia om kärlek, relationer, livet och döden. Om att gå vidare, om att försonas och om att släppa taget. Tårar, skratt och värme.