Bokslut 2013

2013 är till ända, 2014 har nyss gjort entré. Dags att summera bokåret som gått. Prick 100 böcker har jag läst, tresiffrigt trots allt men något färre böcker än jag brukar läsa. Faktiskt det sämsta resultatet sedan jag började räkna. 31 böcker är skrivna av svenska författare. 20 böcker har jag läst på engelska, och 80 på svenska.

Många fina läsminnen har jag från året. Ett av de starkaste är The Dog Stars av Peter Heller, en postapokalyptisk pärla i samma anda som Vägen och En tid för mirakel. Fylld av vemod och hopp, och hela tiden väldigt vacker. 

En annan läsupplevelse av det bitterljuva slaget är Carol Rifka Brunts Tell The Wolves I’m Home (som nu också finns på svenska). En fantastisk berättelse om kärlek, vänskap och syskonskap.

Och så läste jag Little Bee av Chris Cleave. En historia som börjar med ett slag i magen och fortsätter med att långsamt vrida om hjärtat och krama ur det.

Årets obehagligaste läsning var Ben H Winters Bedbugs som fick det att klia ordentligt på kroppen.
 
Mest fascinerande var Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Det är en stark, gripande och lärorik resa genom vetenskap, etik och ras. Fantastisk läsning!
 
2013 var året då jag äntligen bekantade mig med Jo Nesbø och jag har fastnat rejält för geniet/fyllot Harry Hole. En annan ny och trevlig bekantskap var Camilla Grebe/Åsa Träff med sina spännande böcker om psykologen Siri Bergman. Högsta pulsen fick jag dock av Belinda Bauers Betraktaren och S.J Boltons Odödlig.
 
Skrattat har jag också gjort – åt Mike Gayles Turning Forty och Emma Hambergs Larma, släcka, rädda i Rosengädda. Och årets bästa chicklit/feelgood stod Mhairi McFarlane för med sin underbara You Had Me at Hello.
 
Jag har också avslutat två kära bokserier under året, Engelsforstrilogin och Wildnerness-serien. Båda fick värdiga avslut och det känns skönt i hjärtat.
 
Mot nya läsäventyr 2014!