Sophies historia – Jojo Moyes

Frankrike, 1916. Sophie Lefevre driver tillsammans med sin syster familjens hotell i hemstaden medan deras män slåss vid fronten. När den nye tyske kommendanten får syn på Sophies porträtt målat av hennes make Edouard föds en farlig besatthet som kommer att tvinga Sophie till ett ödesdigert beslut.

London, 2006. Sophies porträtt hänger hemma hos Liv Halston. Ett slumpartat möte avslöjar målningens verkliga värde och dess turbulenta historia, och hotar att vända upp och ner på Livs tillvaro.

Kommentar:
Vissa författare har en väldigt tydlig stil som man genast känner igen, men Jojo Moyes är lite svårgreppbar. Man vet aldrig om man får Marian Keyes eller Kate Morton när man börjar läsa. Den här gången är det mer åt Kate Morton-hållet. 
 
Sophies historia består av två parallella historier, Sophies och Livs, första världskrigets Frankrike och nutidens England. Till synes helt olika kvinnor och livsöden, men det finns många paralleller. Sophie för sin kamp mot de tyska soldaterna och Liv mot fodringsägare och rättsväsende. Båda sörjer sina män, av olika anledningar. Och Sophie, eller snarare hennes porträtt, blir väldigt viktigt för Liv.
 
Att Moyes kan berätta en historia, det vet alla som läst henne, och visst är det här en fängslande berättelse. Men jag tycker den tappar fart mot mitten och hade nog kunnat kortas ned en aning. Jag är ju annars inte den som brukar klaga på att böcker är för långa, men här blir det lite segt. Visst är den läsvärd, men det är inte en av hennes bästa. Nyss lästa The One Plus One är fortfarande min favorit. 
 
Fakta:
Originaltitel: The Girl You Left Behind
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Jag drömde om mat.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feelgoodbibliotekarien, Bokstunder, Lottens bokblogg och En bok om dagen.