Jane Eyre – Charlotte Brontë

När jag i våras läste Becoming Jane Eyre bestämde jag mig för att läsa igenom alla systrarna Brontës böcker, en del har jag aldrig läst och andra har jag inte läst sedan gymnasietiden.

Historien om Jane Eyre är nog känd för de flesta. Även om man inte har läst boken så har den filmatiserats flera gånger. Föräldralösa Jane blir illa behandlad hos släktingar som inte vill ha henne, hon skickas till flickskola och blir sedan guvernant på Thornfield Hall och möter den mystiske mr Rochester

I en brittisk undersökning valdes Edward Rochester till tidernas mest romantiske romanfigur, något som jag inte kunde förstå då och förstår ännu mindre efter omläsningen. I filmversionerna finns det något tilldragande och lockande över honom, men bokens mr Rochester är inte någon sympatisk figur. Det finns något obehagligt i hans fascination för den lilla, späda guvernanten som är hälften av hans ålder. Och att han har sin galna fru inlåst på vinden samtidigt som han försöker gifta sig med Jane ger honom inte direkt några pluspoäng.
 
Men Jane, Jane är fantastisk. Hon är föräldralös, fattig, enkel och alldaglig, men hon är också självständig, intelligent och rebellisk. Något som inte är självklart med de förutsättningar hon har. Hon framstår som en relativt modern kvinna med tanke på att boken kom ut första gången redan 1847.
 
Den gotiska, romantiska känslan vilar över hela boken och Janes berättarröst griper tag från första sidan. Det är en klassiker som står sig, och det är väl just det som definierar en klassiker. Jag minns dock att jag tyckte väldigt mycket mer om den som tonåring än jag gör idag. 
 
Fakta:
Förlag: Penguin
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2006
Första meningen: There was no possibility of taking a walk that day.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är The Book Pond, Bibliopepe och Paperback Lover.