Outlander till tv

Inser att jag inte bloggat en rad om att mina favoritböcker, Diana Gabaldons Outlander-serie, nu blir tv-serie. Jag har varit så upptagen med att twittra och facebooka om det att jag glömt blogga om 2014 års största tv-händelse. Jag är så spänd av förväntan och hoppas på att resultatet blir böckerna värdiga.

Mycket hänger på castingen tycker jag, om huvudrollsinnehavarna är trovärdiga för oss som läst böckerna. Det får inte bli platt fall som när en annan av mina favoritserier, Ann Cleeves Shetlandssvit, filmatiserades med en rödhårig och blek tunnis i rollen som Jimmy Perez. Ljusår ifrån den karismatiske, svarthårige kommisarien med spanskt påbrå som vi lärt känna i böckerna, och då är det kört från början. Han får vara hur bra skådespelare som helst, är han inte rätt för rollen så är han inte.

Outlanders casting lovar gott så här långt. Sam Heughan som Jamie Fraser och Caitriona Balfe som Claire Randall Fraser känns bildmässigt helt rätt även om jag inte sett dem agera. Men ryktet säger att det slår gnistor emellan dem:

Diana Gabaldon:
Hard to believe lightning can strike twice, but it surely did.  The moment Caitriona Balfe came on screen, I sat up straight and said, ‘There she is!’  She and Sam Heughan absolutely lit up the screen with fireworks.” 

 
 
Vad tycker ni? Är det Jamie och Claire ni ser framför er?