Fördelarna med en kollaps – Jonathan Tropper

Silvers liv har kollapsat. Inte nog med att han är en lönnfet överårig rockstjärna med en exfru som ska gifta sig med den perfekta mannen, och en tonårsdotter som råkat bli gravid, nu har han dessutom fått en mindre stroke.

Alla i Silvers omgivning förutsätter att han ska genomgå operationen som kan rädda honom, men Silver är inte säker på om hans liv ens är värt att rädda. Samtidigt som han förbereder sig på att kanske dö förändrar stroken Silvers hjärna och ur hans mun kommer allt som han aldrig tänkt säga högt.

Kommentar:
Min favorit Jonathan Tropper är tillbaka med en ny, härlig roman. Jag brukar kalla honom för kungen av tragikomiska relationsromaner, det finns ingen som gör det här lika bra som han.

Silver är en ganska typisk Tropper-hjälte. Visserligen tio år äldre än de män Tropper vanligtvis brukar porträttera, men i övrigt med liknande karaktärsdrag: han är judisk och cynisk, har problem med relationer, och är passiv och tragisk. Faktiskt den mest passiva och tragiska antihjälte Tropper har skapat. 

Karaktärerna är genomgående helt underbara. Det är en av Troppers styrkor, han skapar karaktärer som är långt ifrån felfria men man kan inte låta bli att älska dem. De är också alltid realistiska och trovärdiga, även när de är dysfunktionella och tillskruvade. En annan styrka är dialogen. Den är som alltid rapp och rolig.

Själva historien tycker jag är det svagaste kortet den här gången. Den är väldigt dyster och väldigt långsam. Det är många sidor i mitten som känns repetetiva och utdragna. Men när det händer saker så är det riktigt bra. Jag tycker inte att Fördelarna med en kollaps når upp till samma höjder som Boken om Joe, Sju jävligt långa dagar eller Konsten att tala med en änkling. Men det betyder inte att den inte är bra, för det är den. Den är riktigt bra, dock inte så bra som Tropper kan vara.

 
Fakta:
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 319
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Idag är det tisdag, knappt tre veckor innan Silvers före detta fru ska gifta sig, och några dagar innan han trevande konstaterar att det inte är säkert att livet är värt att leva om man levt det så uselt som han.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Ylvas läsdagbok, What You Readin? och Fantastiska berättelser.