Vinterkriget – Philip Teir

Vid 60 borde Max Paul kunna njuta av livet. Han är en familjefar och aktad akademiker. Som ung var han en stjärna inom sitt fält och blev på rikskänd som ”sexprofessorn” efter en omtalad studie. Men boken han håller på med nu vill inte bli färdig och han vantrivs på ett diffust sätt med sin tillvaro.

När Laura, en före detta student, kontaktar Max för att göra en intervju väcks något till liv i honom. Äktenskapet med Katriina går på tomgång, döttrarna är utflugna. Yngsta dottern Eva har dragit till London för att göra konst som verkligen betyder något.

Under några vintermånader kulminerar flera års lagrade besvikelser i kris och allt ställs på sin spets på 60-årsfesten.

Fakta:
Philip Teir är en finlandssvensk författare, tillika kulturchef på Hufvudstadsbladet, och Vinterkriget är hans debutroman. Man kanske tror att Vinterkriget ska handla om finska vinterkriget, men det gör den alltså inte. Här handlar det om ett helt annat krig, nämligen äktenskapet.

Det här är en relationsroman som kännetecknas av vilsenhet och ängslighet. En ängslighet som tar sitt uttryck på olika sätt. Max känner sig bortglömd av världen och spenderar kvällarna med att anonymt kommentera tidningsartiklar och hänvisa till sig själv. Katriina känner sig bortglömd av sin make. 

Här finns gott om skarpa iakttagelser blandat med en satirisk udd och en dråplighet. Vardagliga händelser varvas med större bekymmer. Så här är livet. Livet är så här. Och hur ska man egentligen veta vad man vill med sitt liv?

Jag tycker riktigt mycket om den här boken. Och visst har den ett fantastiskt fint omslag!

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 327
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Det första misstaget Max och Katriina gjorde den vintern – och de skulle göra många misstag före skilsmässan – var att frysa ner barnbarnens hamster.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går…Kulturbloggen, Boktok73 och Bernur.