Three Little Words – Jessica Thompson

Three Little Words betyder inte nödvändigtvis ”jag älskar dig”, utan det är tre andra ord som har stor betydelse i den här berättelsen som egentligen är flera historier i en. Det handlar om tre kvinnor, Bryony, Sara och Rachel som inte känner varandra men har en sak gemensamt. De har alla varit med om en jobbig händelse – död, otrohet, lögner. De har blivit svikna men på olika sätt.

Jag stör mig på hur boken är upplagd. Historierna är för separata. Den enda historia som griper tag och på något sätt berör är Bryonys. Kanske naturligt eftersom hennes historia är den mest tragiska, men jag tror också det beror på att den får mest utrymme. De övriga två får inte lika mycket plats och det kan ta många kapitel mellan mötena, man hinner glömma bort och det blir inte lika engagerande. De hade behövt vävas in i varandra mer och bli en enhet. Nu är det tre parallella spår ända till sista sidorna i princip. Jag stör mig också på alla kvinnliga karaktärer som har kurvorna på rätta ställena, felfri hy, långt svallande hår eller ögon som Audrey Hepburn. 

Men det finns också saker jag gillar. Det är inte en alldeles självklar historia, jag undrar mer än en gång hur allt hänger ihop – och även om besvikelsen infinner sig när jag inser att det inte var ”mer än så” – så finns det ändå bra saker med Jessica Thompsons berättande. Framförallt budskapet, om förlåtelse och försoning.

Och att Thompson kan skriva det vet jag redan. Jag tyckte väldigt mycket om hennes debutbok, This Is a Love Story. En annorlunda och smart skriven kärlekshistoria om Nick och Sienna som båda är förälskade i varandra, men inte vågar avslöja sina känslor. Den är fantastiskt bra men Three Little Words når tyvärr inte upp till samma nivå. 

Fakta:
Förlag: Coronet
Antal sidor: 444
Utgivningsår: 2013
Första meningen: God, she’s beautiful, Adam thought, as he peered at the girl through the rickety shelves loaded with chocolate powder and packets of sugar.