Spännande sommarläsning

Häromdagen listade jag sommarens bästa pockettips. Nu är det dags att bjuda på några pocketfavoriter när det gäller deckare och spänningsromaner. 

Belinda Bauers två första romaner, Mörk jord och Skuggsida, finns i pocket, tredje boken Ni älskar dem inte kommer som pocket i höst. De är fristående men hänger ändå ihop i och med att de utspelar sig i samma lilla samhälle, Shipcott, och samma personer återkommer i böckerna, så jag rekommenderar att ni läser dem i rätt ordning. Mörk jord är något av det bästa jag läst – någonsin – när det kommer till psykologiska spänningsromaner. Både miljöbeskrivningarna och personporträtten är i toppklass, och spänningen! Så intensiv och tät, och obehaglig. 

Psykologisk spänning av svenska författare hittar man med Camilla Grebe och Åsa Träff vars två första böcker Någon sorts frid och Bittrare än döden finns i pocket, tredje delen Innan du dog kommer på pocket i augusti. Jag har läst de två första och de är båda oliidligt spännande. Såväl direkt knock-out spänning som spänning av det krypande, smygande slaget. Det finns också en svärta och ett mörker som gör att böckerna sticker ut.  

Sommar för mig är Viveca Sten, som jag tycker är Sveriges bästa deckarförfattare när det gäller ”trivseldeckare”. Jag älskar Sandhamn och skärgårdsmiljön som skapar en härlig sommarkänsla. Böckerna brukar alltid handla om ett mord, en polisutredning och så lite relationsproblem. Det är småspännande och tryggt på samma gång, aldrig särskilt otäckt, inga onödiga våldsamheter. Skön sommarläsning i solstolen helt enkelt. I stundens hetta är femte boken i Sandhamnsserien, sjätte boken I farans riktning finns än så länge bara som inbunden. Även de här bör man läsa i rätt ordning och börja med första delen I de lugnaste vatten.

Min danske favorit Jussi Adler-Olsen har skrivit fem böcker om coldcase-gruppen Avdelning Q, de fyra första finns i pocket. Kvinnan i rummet är första delen. Här är det rafflande spänning, det går snabbt, händer saker hela tiden, och just när man tror att man vet nästa steg så händer något helt annat. Jag brukar annars vara mest förtjust i lågmälda, långsamma deckare, men jag har verkligen fastnat för Adler-Olsens sätt att skriva. Förutom att det är spännande så bryter han av med humor och samhällskritik, och jag gillar samspelet mellan utredaren Carl Mørck och hans assistent Assad.
 
 Jag har också en norsk favorit i Thomas Enger, vars två första kriminalromaner om journalisten Henning Juul, Skendöd och Fantomsmärta, finns i pocket. Huvudhandlingen i böckerna är Hennings jakt efter den person som tände eld på hans lägenhet där hans son brann inne. Vem gjorde det och varför? Det är grymt spännande och porträttet av den plågade, sargade Henning, är  vältecknat. Mörker och svärta, så även här…
 
 
Själv ska jag ägna sommaren till att bekanta mig med Jo Nesbø – jag har faktiskt aldrig läst honom. Då är det på tiden, va?