Someday, Someday, Maybe – Lauren Graham

När Lauren Graham, känd från Gilmore Girls och Parenthood, två av mina all-time favoritserier, debuterat som författare och det med en feelgoodroman var det förstås en självklarhet för mig att läsa hennes bok.  

Someday, Someday, Maybe handlar om Franny Banks som flyttat från Chicago till New York i hopp om att bli skådespelare. Hon har gett sig själv tre år att försöka skapa en karriär, och det går sådär. Hennes största framgång är en reklamfilm för tröjor med julmotiv, och nu har hon bara sex månader kvar till deadline. 

Hennes plan B är att flytta tillbaka hem och gifta sig med sin expojkvän från high school, men hon är inte redo för det riktigt än. Under tiden försöker hon hanka sig fram med extrajobb och teaterlektioner, stöttas av rumskompisarna Jane och Dan, trånar efter James Franklin – den snygge och mest framgångsrike killen i teaterklassen, och slits mellan agenter.

Det här är en rolig och charmig historia, och jag läser in mycket av Lauren Graham själv i berättelsen. Ibland svävar Franny ut i inre monologer om något vardagligt ämne, och då hör jag rösten av Lorelei i mitt huvud. Och det är förstås ingen vild gissning att Lauren vävt in sina egna erfarenheter från branschen.
 
Det är New York, nittiotal, och med mängder av tidstypiska inslag som telefonsvarare och filofax. Både miljön, handlingen och Franny själv känns äkta. Jag gillar det här jättemycket, en underhållande liten karamell.
 
Lauren Graham planerar en uppföljare med delvis samma karaktärer. Något att se fram emot!
 
Fakta:
Förlag: Ballantine Books
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2013
Första meningen: ”Begin whenever you’re ready”, comes the voice from the back of the house.
 
Finns på Bokus och Adlibris.