Never Google Heartbreak – Emma Garcia

När Vivs fästman Rob ställer in bröllopet och gör slut – för tredje gången – blir Viv förkrossad. Hon är övertygad om att de bara har en paus, det är inte slut på riktigt, Rob kommer att komma tillbaka som han alltid gjort. Men under tiden vet inte Viv riktigt hur hon ska hantera uppbrottet, så hon gör vad alla andra i hennes situation skulle göra: googlar på ”krossat hjärta”, startar en webbsajt för självhjälp, och försöker desperat vinna tillbaka Rob.

Det här är absolut ingen originell historia – flicka som dumpas, trånar efter den kille som är helt fel för henne, har en manlig bästa vän som förstås är helt underbar, har problem på jobbet (PR-jobb förstås), och hittar sig själv och kärleken på vägen. Så själva storylinen kan vi. Men, Emma Garcia gör det här på ett riktigt bra och roligt sätt, det känns både nytt och fräscht.

Jag gillar Viv trots att hon är en lite självupptagen karaktär man inte omedelbart fattar tycke för. Eller kanske just därför. Hon känns mänsklig och äkta med alla sina fel och brister och oförmåga att se vad som finns rakt framför näsan på henne. Och hennes irländska vän Max är ungefär så underbar som man kan förväntas vara om man är irländare. 

Emma Garcia skriver med massor av humor. Ofta på ett smart och iakttagande sätt, som till exempel när Viv besöker IT-avdelningen på jobbet och uppfattar deras samtal som: ”If the veidtsjf system klafjalkdf is nalkdjal, do we wothg or buyvts?” en mening som är klockren i all sin enkelhet. Det finns gott om scener som får mig att skratta högt och när Viv till exempel ställer till med en (eller flera) scener på ett bröllop vrider jag mig av obehag för hennes skull. 

Never Google Heartbreak är rolig utan att vara våpig och flamsig, och mycket underhållande läsning.

Fakta:
Förlag: Hodder & Stoughton
Antal sidor:340
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Rob Waters proposed to me three months after I slept with him.

Finns på Bokus och Adlibris.