Little Gods – Anna Richards

Little Gods är berättelsen om Jean, ett jättestort barn som blir en enorm flicka och slutligen en gigantisk kvinna. Hon är större än någon annan i den lilla engelska staden där hon växer upp. Hennes mor Wisteria är bitter och elak, och Jean försöker göra sig osynlig – så gott det nu går när man är en jätte. 

 
Jean känner sig värdelös och älskad, men när hon får en vän i den söta, guldlockiga Gloria, känner hon sig behövd. Även Gloria behöver Jean, hon tar sig an henne som ett projekt, och tillsammans bildar de ett udda team.
 
De överlever kriget och bombanfallen, gifter sig med varsin amerikansk soldat, av olika anlednngar, och efter krigsslutet korsar de Atlanten till sitt nya hemland Amerika. En lika delar fysisk som personlig resa för Jean.
 
Det här kan vara den märkligaste bok jag någonsin läst. Märklig och udda, men på ett bra sätt. Det är en blandning mellan svart humor och saga. Stundtals tycker jag den är fantastisk, och stundtals har jag svårt att få ett grepp om den. Den första halvan av boken är riktigt bra, men sen tycker jag att det tappar lite fart. Den hade nog vunnit på att kortas ner en hel del. Jag är inte säker på att jag tycker om boken som helhet, men vissa delar är inget annat än lysande.
 
Det som är mest fantastiskt är Anna Richards poetiska språk, det är ordrikt och drömskt, och innehåller så många vackra stycken och liknelser. Det är en bok som tar tid att läsa för man vill läsa om vissa fraser och vända och vrida på dem. 
 
Till exempel:
”She felt it from his father, who had left an arm in France and all hope elsewhere.”
”In the house they inhabited, the days were thrown out with the rubbish and brought in with the milk and could not be made memorable even with a photograph.”
”She shied gently away from death as she had done so politely with its dance partner, life.” 
 
Fakta:
Förlag: Picador
Antal sidor: 423
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Hours before dawn, on not quite the forty-seventh day of the war, a ninteen-year-old girl was curled up in a too-small bed, looking like a doll that had been sold with the wrong cot.
 
FInns på Bokus och Adlibris.