Beautiful Creatures – Kami Garcia & Margaret Stohl

När sextonårige Ethan möter den nya mystiska tjejen Lena, inflyttad till det lilla sydstatssamhället Gatlin, slår det gnistor. Hennes gröna ögon, mörka hår och gåtfulla personlighet fascinerar Ethan. De dras obevekligt till varandra, men deras kärlek är farlig och hotar att avslöja mörka hemligheter ur det förflutna.

En okänd värld av magi väntar på att slå klorna i Lena. Hennes krafter håller på att vakna, och hennes kärlek till Ethan kan inte få fortsätta. Men Ethan är beredd att göra vad som helst för att inte förlora Lena. Han tänker inte ge upp.

 
Kommentar:
Lagom till att filmen Beautiful Creatures får biopremiär så kommer boken ut på svenska under samma namn. Det här är första delen i en serie på fyra, och det snackas om att den ska fylla tomrummet efter Twilight. Jag vet inte jag, men jag har svårt att se Alden Ehrenreich (som spelar Ethan Wate) som en blivande tonårsidol. Han är lite för ospännande. Min bild av bokens Ethan och Lena går inte ihop med valet av skådespelare heller, men det är väl sällan man är nöjd med castingval.
 
Beautiful Creatures är en lång historia. Låååång. Det finns många sidor att fördjupa sig i karaktärerna och lära känna dem, men problemet är att det inte händer. Ethan, Lena, och alla de övriga medverkande är platta eller stereotyper. Vi lär aldrig riktigt känna dem. Allt sker på ytan. För att vara ett kärlekspar så slår det väldigt lite gnistor mellan Ethan och Lena. Kemin finns inte där. Jag vill att det ska ånga mellan boksidorna, men det gör det inte. Det är ung, förbjuden kärlek, men det märks inte. Deras förälskelse är bara ord från författarna, ord utan känsla bakom.
 
Det finns mycket potential i storyn, men utförandet hade kunnat vara bättre. Jag är försiktigt nyfiken på de övriga delarna, men jag tror faktiskt jag är mer nyfiken på att se filmversionen än böckerna. Det händer inte ofta.
 
Fakta:
Originaltitel: Beautiful Creatures
Förlag: Semic
Antal sidor: 520
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Det fanns bara två sorters människor i vår stad.
 
Finns på Bokus och Adlibris.