Weirdo – Cathi Unsworth

”Östra Englands galna häxa, kallade tabloiderna henne. Mördar-Corrine, den sataniska översteprästinnan som sommaren 1984 hade slagit klorna i tonårsbefolkningen i en kuststad i Norfolk. Djävla weirdo, sa lokalinvånarna. Håll henne borta.”

För tjugo år sedan dömdes den femtonåriga skolflickan Corrine Woodrow för det bestialiska mordet på en klasskamrat. Men nya dna-bevis antyder att Corrine inte var ensam om dådet, och privatutredaren Sean Ward reser till den lilla staden Ernemouth för att undersöka fallet.

Det Sean möter är en brittisk småstad full av hemligheter, människor som tiger och svart magi. Till sin hjälp har han Francesca, den lokala tidningens chefredaktör, och tillsammans försöker de ta reda på vad som egentligen hände. Men stadens makthavare gillar inte deras rotande och motarbetar dem i det tysta. Sean och Francesca inser snart att det finns människor som inte skyr några medel för att dölja sanningen och ju närmare gåtans lösning de kommer desto större blir faran för deras egna liv.

Kommentar:
Det här låter ju hur bra som helst när man läser baksidestexten. Men man ska som bekant inte döma en bok efter dess baksida.
 
I grund och botten är Weirdo en spännande historia, och jag tycker om miljöbeskrivningarna av den smutsiga lilla staden Ernemouth som ger en lite sjuk inavelskänsla. Men själva handlingen biter inte på mig. Och det beror till största delen på karaktärerna. Det är genomgående svaga personporträtt och alldeles för många karaktärer inblandade. Vi kommer inte nära någon. Själva utredarna Sean och Francesca är som blanka papper, och Francesca är knappt ens med i handlingen.
 
Jag tycker inte att någon av karaktärerna håller måttet. Ingen har en egen, unik röst och det irriterar mig. För det lilla jag ser intresserar mig, jag hade velat lära känna dem mer.
 
Kan en bok vara mörk och blek på samma gång? I så fall är det precis det som Weirdo är.
 
Fakta:
Originaltitel: Weirdo
Förlag: Kalla Kulor
Antal sidor: 382
Utgivningsår: 2013
Första meningen: De hade gömt henne långt borta från resten av världen, djupt inne i en skog.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokomaten, Annika Koldenius,  Fiktiviteter och Kulturloggen.