En sekund i taget – Sofia Nordin

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också.

Febern har dödat hennes familj, alla i skolan och resten av samhället. Hedvig lämnar allt och ger sig av. Hon måste bort. På gatorna ligger döda kroppar och motorvägen är full av krockade bilar. Hon är ensam kvar i världen. Eller finns det någon annan där ute?

Kommentar: Det är minst sagt en obehaglig situation som Hedvig befinner sig i. Nyss var hon en vanlig tjej som gick i skolan – nu är hennes familj och hela befolkningen utplånad i en mystisk febersjukdom. Hon är ensam kvar.

Och vad gör man då? Det är en skrämmande situation att fundera på. Hur skulle jag själv klara av det? Vad skulle jag göra och vart skulle jag ta vägen? Hedvig blir fokuserad och skärpt – det är överlevnad som gäller. Hon tar en dag, en sekund, i taget, och skjuter sorgen åt sidan. Men det går inte helt att stänga världen ute…

En sekund i taget får mig att tänka på Andlös, det är lite samma tema och samma miljö. Men En sekund i taget riktar sig främst åt en yngre publik (dock är den riktigt bra och väl värd att läsas även av oss lite äldre!)
 
Jag gillar det här väldigt mycket, men tycker att slutet är för tvärt. Jag hoppas det betyder att Sofia Nordin kommer att skriva en uppföljare om Hedvig?
 
Fakta:
Antal sidor: 194
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig,
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, En bok om dagen, Fiktiviteter och Skuggornas bibliotek.