När gud var en kanin – Sarah Winman

Äntligen har den kommit på svenska, Sarah Winmans underbara When God Was a Rabbit  som fått den självklara titeln När gud var en kanin. Det här var fjolårets stora läsupplevelse för mig. En bok som framkallade gåshud redan när jag såg omslaget, och det stannade inte där. Den var underbar helt igenom. Jag var lite orolig för att en del av magin skulle gå förlorad i översättningen, men den oron stillades när jag började läsa. Den fungerar alldeles utmärkt även på svenska, även om jag föredrar den på engelska. Däremot tycker jag inte att omslaget fungerar lika bra, originalomslaget är väldigt mycket finare. Speciellt när man håller boken i handen.
 
Så här skrev jag om boken när jag läste den första gången:
 
”Ibland ser man direkt på omslaget när en bok kommer att vara bra. Jag föll pladask för det här omslaget, för titeln, och när jag väl började läsa fortsatte jag att falla.Och jag har inte rest mig än.

Det här är en berättelse om en bror och en syster. En berättelse om  barndomen, att växa upp, vänskapsband, familjerelationer, glädje, tragedi och allt däremellan. Det handlar om hur våra barndomsupplevelser formar oss och definierar oss även i vuxen ålder. Men mest av allt är det en berättelse om  kärlek i alla dess former.

Elly är bokens huvudperson och berättare. Historien tar sin början 1968 när hon föds, därefter får vi följa hennes uppväxt under några år på 70-talet, och sedan får vi möta henne igen i vuxen ålder några år innan och efter millennieskiftet. Genom Elly får vi lära känna storebrodern Joe, bästa vännen Jenny  Penny och en belgisk hare som fått namnet Gud (därav titeln). Det är några av de många färgstarka karaktärer som finns runt henne, och de som betyder allra mest.

Det ligger en speciell stämning över berättelsen. Där finns ett mörker, en melankoli, som står i sådan perfekt kontrast till Ellys oskuldsfulla barndomsröst. Det ligger där, inte uttalat, utan snarare mellan raderna. Men här finns också mycket humor och glädje, lite magi, och även en del tårar.

Det är svårt att tro att det här är Sarah Winmans debutbok, Winman som i vanliga fall är skådespelare, för den är alldeles lysande välskriven och känns så mogen. Språket är vackert och poetiskt och drar mig in i handlingen. Jag fick på riktigt gåshud av vissa formuleringar, och det är ett tecken på att det är bättre än bra! Det här är definitivt en av årets stora läsupplevelser. Bitterljuv, melankolisk läsning när den är som allra bäst, och en bok som jag kommer bära med mig länge, länge. ”

 
Fakta:
Förlag: Basil
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2012
Första meningen:  Jag delar in mitt liv i två delar.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Breakfast Bookclub, Fiktiviteter och Bokhora.