The Wilderness – Samantha Harvey

Jake är en 60-årig man som har förlorat sin fru, hans son sitter i fängelse, och han håller på att tappa sitt minne. Jake har Alzheimers.

The Wildnerness
är Samantha Harveys debutroman, och som sådan är den ingenting annat än lysande. Hon tar oss med på en resa ner i ett medvetande som långsamt vittrar sönder allt eftersom sjukdomen tar ett fastare grepp om Jake.

Det är en långsam berättelse. Minnesbilder från förr blandas med Jakes nutid, fragment och bitar som betyder något, eller kanske inte betyder något. Han minns ett körsbärsträd, en gul klänning, mint juleps, ett pistolskott, men vad betyder allt det? Han lever med en kvinna, men glömmer ofta hennes namn. Han minns sin dotter, men han minns inte om hon lever eller om hon är död.

The Wilderness är välskriven och poetisk, det är inget snack om att det här är en riktigt bra bok. Men det är ett så tungt och jobbigt ämne att jag mest känner olust och obehag när jag läser.

Jake lever min mardröm; att tappa minnet, att förlora sig själv, att inte längre veta vad som är verklighet eller dröm. Det här är inte upplyftande läsning, det är mer långsamt kvävande, ångestfylld, läsning. Och förvirrande. Precis som Jakes tillvaro är, blir också min när jag läser. Samma händelser återkommer genom boken, på lite olika sätt, och man vet inte riktigt vad som verkligen har hänt eller vad som enbart är drömbilder, verkliga minnen eller falska. Det här är en bok som jag gärna skulle glömma, men jag tror att jag kommer bära den med mig länge, vare sig jag vill eller inte. Eller rättare sagt, det är Jake och skildringen av honom som jag kommer bära med mig. Sällan har jag känt så mycket empati för en karaktär.

Omslaget tycker jag är fantastiskt bra. Körsbärsträdet påminner om en hjärna, grenarna är nervtrådar, stammen går nästan av längst ned. Apor klättrar på grenarna och fåglarna flyger iväg. Boken ger mig som sagt ångest, men omslaget gör mig lyrisk.

The Wilderness blev 2009 shortlisted till Orange Prize, shortlisted till Guardian First Book Award, longlisted till Man Booker Prize, och vinnare av AMI Literature Award och Betty Trask Prize.

Fakta:
Förlag: Vintage Books
Antal sidor: 328
Utgivningsår: 2009
Första meningen: In amongst a sea of events and names that have been forgotten, there are a number of episodes that float with striking buoyancy to the surface.

Finns på Bokus och Adlibris.