Enkät: Sommarläsning

Den här enkäten om sommarläsning har hoppat runt bland bokbloggare den senaste tiden. Här kommer mina svar!

1. Bästa bok förra sommaren?
Förra sommaren var sommaren jag upptäckte Arnaldur Indridason; Glasbruket, Kvinna i grönt, Änglarösten och Mannen i sjön hann jag plöja mig igenom under sommarmånaderna. Och åh vad jag blev förälskad i Arnaldur! Det finns ingen författare som får mig att associera till färger lika mycket som han gör, dova, murriga och dämpade färger. Han är en mästare på att bygga upp en suggestiv stämning i sina böcker, det är smutsigt, melankoliskt och isolerande, och samtidigt så tilltalande. Jag läste också en av mina absoluta chick-lit favoriter förra sommaren, You’re The One That I (Don’t) Want, av Alexandra Potter. Och så kan jag också nämna bladvändaren Den glömda trädgården av Kate Morton.

2. … och sommaren innan det?
Det starkaste minnet är läsäventyret Svärdet och spiran av Ken Follett. Det bästa jag vet är en tjock, välskriven, historisk roman, och det här är den mest mäktiga, maffiga och njutbara läsupplevelse man kan tänka sig. Jag måste också nämna Baddaren av Emma Hamberg som är perfekt sommarläsning. 

3. Några lite nyare böcker som passar i hängmattan?
Jag har precis läst en riktigt, riktigt bra chick-lit: Sophie Kinsellas senaste som heter Nya kontakter. (Recension kommer om några dagar). Den var helt perfekt, och toppen att ha med sig i hängmattan. Annars gillar jag ju tjocka böcker och tycker att den som missat Flickan från ingenstans av Justin Cronin eller Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins snarast borde se till att läsa dem. Och missa inte heller Hillary Jordans Mississippi, en tung och imponerande bra historia.

4. Vad läser du mest på sommaren?
Jag läser ungefär samma böcker som under resten av året, men ofta ser jag till att spara någon eller några riktigt tjocka läsupplevelser att ta itu med under semestern. Just nu läser jag Fire Along The Sky som är fjärde boken i Sara Donatis episka släktsaga om familjen Bonner.  Under ledigheterna kan man verkligen fly in i en bok och ägna sig åt den utan avbrott.

5. Var läser du helst?
Sommartid läser jag med fördel under parasollet på min altan.

6. Vad ser du fram emot att läsa i sommar?
Jag hoppas kunna läsa Joyce Carol Oates Blonde, den har legat i min läshög i två år, men jag har inte lyckats prioritera upp den. Jag ser också fram emot att läsa Pernilla Alms Alltid du och en eller två Alexandra Potter ska också kunna slinka ner.