Kyssa sammet – Sarah Waters

Den unga ostronflickan Nancy blir handlöst förälskad i music hall-artisten, Kitty Butler. Kittys specialitet är att uppträda klädd som man och Nancy kan inte låta bli att fascineras av henne.

Snart blir hon också Kittys partner – både på och utanför scenen. Men så brädas hon av en rival och hennes fall ner mot samhällets botten i det viktorianska London tar sin början. Nancy dras in i en grym och dekadent överklassmiljö, där människovärdet står i betydligt lägre kurs än njutningen.

Kommentar:
Jag tokälskade Sarah Waters Främlingen i huset som kom ut 2010, den var så ruggigt bra, välskriven och mångbottnad. Kyssa sammet kom ut 1998 och det har hänt en hel del med Waters skrivande sedan dess. Kyssa sammet är en riktigt bra bok, och en bra historia, men den är inte alls på samma nivå som Främlingen i huset. Det här är enklare, mer som en svulstig och passionerad romance-historia med lyckligt slut och allt tillrättalagt. Nu gillar jag ju såna historier, så det gör mig absolut ingenting. 

Jag fängslas av miljöbeskrivningarna, av det viktorianska London, slummen, fattigdomen, music hall scenerna. Det är mycket bra skildrat.

Nancy är en karaktär som jag har svårt att helt tycka om. Jag kan inte förstå de val hon gör, att hon inte tänker efter, att hon är så självisk, att hon hela tiden väljer kortsiktig lycka – som inte ens är lycka. Det är svårt för trygghetsnarkomanen i mig att förstå alla gånger. Hon framstår som rent korkad i många avseenden. Men samtidigt intresserar hon mig, ända fram till det väldigt tillrättalagda slutet. 

Fakta:
Förlag: Natur och Kultur
Antal sidor: 453
Utgivningsår: 2005 (1998)
Första meningen: Har du någon gång smakat ostron från Whitstable?

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Tekoppens tankar, Boktoka och Bokvalen.