Rosengädda nästa! – Emma Hamberg

Bror är en trettonårig frankofil som har oändligt många skivor med Serge Gainsbourg men inte en endaste vän. Brors föräldrar bråkar sammanbitet om nätterna. Det viskas om skilsmässa. Familjen är det enda han har, och den måste räddas! Bror iscensätter ett seglarläger som han sedan låtsas åka på. En hel månad ger han sina föräldrar, då de kan hitta tillbaka till varandra. Men frågan är vart Bror egentligen ska ta vägen den där månaden?

Tessan är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation, andras skeva förväntningar av henne och sin nedlåtande mamma. Hon läser kokböcker som andra läser romaner, men ägnar sina dagar åt att servera pulvermos i en korvkiosk istället för att laga fantastiska rätter åt finsmakare. Hon vill något mer med sitt liv. Men hur ska det gå till?

Jane är en unik kvinna, en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men även lämnar dörren på glänt åt människor som kan behöva henne. Tack vare Janes magiska fingrar möts Tessan och Bror i hennes lilla hus mitt i stan.

Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv för evigt.

Kommentar:
Emma Hamberg är tillbaka med en ny roman, Rosengädda nästa!, som också är första delen i en planerad trilogi. Äntligen!, säger jag. För är det något jag saknat med hennes tidigare böcker (Mossvikenfruar, Brunstkalendern och Baddaren) så är det att inte få fortsätta följa karaktärerna på vidare äventyr. Jag blir så förälskad i dem alla att jag inte vill säga hejdå.

Udda, ”quirky” karaktärer är Emma Hambergs signum. Jag fastnar direkt för Bror, den lillgamle frankofilen i sammetskostym, och för Tessan med det blekta håret och stilettklackarna. Jag fastnar inte lika mycket för Jane, den goda fen med ekorrungar i blusen, men hon tar inte heller lika mycket plats i berättelsen trots att hon och hennes Rosengädda är själva navet.

Här serveras en varm och mustig historia, kryddad med charmiga karaktärer och tillagad med kärlek. Mycket matlagning blir det. Mat, kärlek och vänskap. Det är en historia som får dig att tända de där finljusen på bordet, om du har några, och att ta fram finglasen från skåpet och faktiskt använda dem.

Myspys och feelgood, och återigen ett kanonläckert Nina Leino-omslag.

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Bror hör dem genom väggen.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är BokbabbelBoktok73 och Enligt O.