Lake in the clouds – Sara Donati

Jag har tillbringat den senaste veckan i 1800-talets Paradise, vid Lake in the clouds, i sällskap med familjen Bonner. Jag älskar verkligen den här sortens böcker som är kompletta läsäventyr, de tar sin lilla tid att läsa men man får igen det tusenfalt.

Lake in the clouds är tredje boken i serien om Nathaniel och Elizabeth Bonner. Into the wilderness och Dawn on a distant shore heter de två tidigare.

Historien börjar med en förrymd slav, Selah, som höggravid söker skydd hemma hos Bonners. Med slavjägare efter sig ger sig Elizabeth och Nathaniel ut i vildmarken för att föra henne till Canada. Samtidigt åker Hannah iväg till New York för att lära sig hur man vaccinerar mot smittkoppor.

Det är Hannah som är i fokus i den här boken, och jag tycker om att följa henne närmare. Hennes ursprung som hälften vit och hälften Kahnyen’kehàka, och hennes träning för att bli läkare är spännande att läsa om.

Det händer förstås mycket på de nära 700 sidorna. Sara Donati skriver detaljerat och levande, det är inte för inte som hon jämförs med Diana Gabaldon. Tycker du om Outlander-serien så kommer du även att tycka om de här böckerna.

Fakta:
Förlag: Bantam Books
Antal sidor: 655
Utgivningsår: 2002
Första meningen: Run away for the second time a slight built, dark-skinned Negro named DEMETRIUS, the property of the Honourable Henry Cook, Esquire.

Finns på Bokus och Adlibris.