På bokhandelturné i Dublin

Min långweekend i Dublin är över och jag har haft det så bra som man nånsin kan tänka sig. Vilken härlig stad Dublin är! Och vilka fina bokhandlar jag hunnit slinka in i. Här kommer de alla…
 
Book Value vid Lower Ormond Quay skyltade stort med ”Alla böcker max 5€”, de flesta jag tittade på kostade mellan 3-5€. Här fanns mycket kokböcker och barnböcker, och en stor hylla med ungdomsböcker, men trots lockpriserna så var det inget här som jag fastnade för. 
 
 
Books Upstairs på 36 College Green var en annorlunda och trevlig bekantskap. En långsmal butik med en trappa som går runt och upp, med härligt knarrande trappsteg. En trång och välfylld butik med ett udda och annorlunda utbud. Här finns till exempel hela sektioner med bara lesbisk litteratur. En butik med egen personlighet, inbodd och hemtrevlig. 
 
Book Worms på 75 Middle Abbey St tittade jag in i som hastigast, men det var söndag eftermiddag och vi var så otroligt trötta på att gå runt i affärer så att mitt engagemang för bokbläddrande tog tvärslut, trots skyltarna med ”75% off”. 
 
 
Hughes & Hughes i Jervis Shopping Centre är en stor bokhandel på två plan, en avdelning för Bargains och ett stort utbud av allehanda titlar och genrer. Stora ytor och luftigt, och med det lite ocharmigt. Den här affären är relativt nyöppnad, här huserade tidigare Waterstone, men Hughes & Hughes har fler butiker runt om i Dublin.  
 
 
Hodges Figgis på 56-58 Dawson St var mer än en butik, det var en upplevelse. Jag har aldrig sett en sådan gigantisk bokhandel. Fyra våningar stor, ett enormt utbud, och jag hittade hur många intressanta böcker som helst. De hade uppställda bord med rekommenderade böcker, och i princip varenda en av de utvalda som jag har läst var kanonböcker, så det tyder på god smak hos de som gjort urvalet… 

Källarplanet var fullt med Bargains, det vill säga böcker till nedsatta priser. Bottenvåningen innehöll Bestsellers och fiction, och de båda övre planen var inriktade på fack- och kurslitteratur.

Det fanns så ofantligt mycket böcker här inne att man nästan blev snurrig. Det tog aldrig slut. Men det var samtidigt lätt att hitta, ingen rörig butik. Massor av hyllor för irländska författare fanns det också.

 
Och när man handlar får man ett Loyalty card, där man får 10€ rabatt när kortet är fullt, vilket innebär att jag snart måste åka tillbaka för att fylla på mitt stämpelkort…
 
H&F grundades 1768 och finns också omnämnd i James Joyces Ulysses. 
 
Jag besökte också Easons butik på Dublin Airport, som förutom böcker hade massor av små boknördsprylar, pennor, papper, läslampor och bokmärken. Men den affären tog jag inget foto på.

Och så besökte jag ett ställe till, den finaste av fina, men den förtjänar ett helt eget inlägg