Niceville – Kathryn Stockett

När Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon har författardrömmar och reagerar allt starkare på de orättvisor hon ser omkring sig i 1960-talets södern.

Genom sitt arbete på lokaltidningen träffar hon två svarta hemhjälper – Aibileen och Minny. Tillsammans bestämmer de sig för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Kommentar:
Jag tror det är få som undgått att höra talas om Niceville, boken som varit en snackis ända sedan förra året. Många är det också som läst den, och jag tror inte att jag hört en enda negativ kommentar. Alla verkar hylla och älska Niceville. Men är den så bra som alla säger? Ja, det är den faktiskt. Den är helt underbar!

Och den innehåller så mycket. Jag vet inte var jag ska börja eller vad jag ska säga, det finns så många delar av berättelsen som förtjänar att lyftas fram. Vi har först och främst rasfrågan, herregud när man tänker på att det här utspelar sig på 1960-talet, inte 1860-talet. Jag fattar inte hur man i ena andetaget inte kan använda samma toalett som en svart, sitta vid samma bord, eller handla i samma butiker, men samtidigt låta denna svarta person ta hand om, mata, trösta och uppfostra det dyraste du äger, det vill säga dina barn. Det är så absurt och går inte att förstå.

Så har vi de starka kvinnoporträtten, främst Aibileen, Skeeter och Minny. Männen, de har ingen plats eller är osympatiska figurer. Det här är inte deras berättelse. Aibileen och hennes omsorg för Mae Mobley, den lilla flickan hon tar hand om, är rörande och den relationen är något av det som gör starkast intryck på mig.

Det finns plats för skratt och tårar, mycket av båda delarna, och trots de många olustiga inslagen finns det ändå en värme över alltihopa. Det här är en riktigt bra bok som kommer att leva länge i folks hjärtan och medvetanden, en framtida klassiker.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 476
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Mae Mobley föddes tidigt en söndagsmorgon i augusti 1960.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Camillas boklåda, Enligt O, Enbokcirkelföralla, Fru E:s böcker och The Book Pond.