Barnflickan – Hanna von Corswant

Karin kommer som au pair till ett stort hus på den franska landsbygden. Hon har lämnat Sverige efter ett tragiskt dödsfall i familjen, och tanken är att miljöombytet ska göra henne gott. Men ingenting blir som hon hoppats.

Pojken hon skulle ta hand om sägs vara död och madame förnekar att tanken någonsin varit att Karin skulle vara barnflicka. Om nätterna hör hon hasande steg från den tillbommade översta våningen och musik från ventilen i sitt rum.

Allt eftersom Karins oro växer, inser hon också att hon är helt ensam. Huset ligger ensligt och hon känner ingen, har inga pengar och ingen svarar när hon ringer hem till Sverige. Varför har hon egentligen skickats iväg?

Kommentar:
Barnflickan är Hanna von Corswants debutroman, och en klart godkänd sådan. Men jag skulle inte vilja kalla det här skräckroman, utan hellre spänningsroman. Den är spännande men det är ingen isande spänning som får mig att somna med lampan tänd – vilket i och för sig är näst intill omöjligt då jag inte är särskilt lättskrämd.

Men det är en speciell känsla över boken. Det finns en kvävande, nästan hypnotisk stämning, som ligger som ett lock över berättelsen. Det är mycket visuella detaljer: pärlörhängen som gungar, cigarettrök som slingrar sig, vinglas mot läppstiftsläppar, och allt det bidrar till att snäva av och skapa närhet. Det är Karins berättelse och vi ser det Karin ser genom hennes ögon. Jag gillar sättet som boken är skriven på, med tidshopp från en mening till den andra, precis som hjärnan på en människa fungerar.

Jag ser fram emot att läsa mer av Hanna von Corswant!

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 314
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Känslan av förändring hade kommit krypande.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Bokmilaskogen, Böckerx3, Eli läser och skriver och Dark Places.