Vårlik – Mons Kallentoft

Vårsolen skiner över Linköping och de ännu vinterbleka människor som vågat sig ut på serveringarna runt torget. Några svalor kretsar i skyn, färgglada tulpaner lyser från stånden och en mamma med två små barn går mot bankomaten. Då plötsligt slits lugnet itu av en kraftig explosion.

Kriminalinspektör Malin Fors står framför sin mammas kista när ett lågt muller bryter tystnaden, och snart är hon på väg till Stora torget och en syn hon aldrig kommer att glömma. Det är glassplitter, krossade blommor och utspridda grönsaker överallt. En trasig barnsko. En duva som pickar i något rött i den öronbedövade tystnaden.

Kommentar:
Mons Kallentofts deckare om Malin Fors (Midvinterblod, Sommardöden och Höstoffer) har inte varit omedelbara förälskelser från min sida, men jag har tyckt mer och mer om varje bok, och nu börjar det likna kärlek av det mer varaktiga slaget.

Malin Fors har blivit en favorit hos mig, så trasig och skör och så hård och tuff. Hennes ansträngda relation till sina föräldrar ställs på sin spets nu när mamman hastigt dött. Hennes nyvunna nykterhet testas också, med allt som händer runt omkring.

Jag gillar det här, det är spännande och snabbläst, och som alltid paketerat med ett ruggigt fint omslag. Jag har forfarande svårt för alla kursiverade partier med döda röster som talar, det är inte bra. Det tillför inget, och är bara irriterande. Det skulle vara så mycket bättre utan det.

Men jag blir glad när jag läser att Kallentoft inte är färdig med Malin Fors. Snart kommer nästa bok, Den femte årstiden, och den verkar riktigt spännande. Kanske ska fallet med Maria Murvall, som Malin varit besatt av i flera år, äntligen få sin lösning.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Var är du, pappa?

Finns på Bokus och Adlibris.