Mitt livs roll – David Nicholls

Stephen C. McQueen är skådespelaren som begåvats med ett olycksaligt namn, en hopplös agent, en dotter han knappast känner – kort sagt: han spelar inte ens huvudrollen i sitt eget liv. På sin höjd får han spela död eller någon förbipasserande. Inte ens det gör han särskilt övertygande.

På en fest hemma hos Josh Harper, ”världens tolfte sexigaste man” och dessutom en stigande stjärna på Londonscenen, träffar Stephen Nora, Josh fru. Hon lyckas locka fram det bästa hos Stephen och han blir naturligtvis förälskad. Den omständigheten gör det inte lättare för honom att få sitt stora genombrott – men det leder till många dråpliga, märkliga och hisnande komplikationer på den scen som kallas livet.


Kommentar:

I och med succén En dag så har David Nicholls tidigare böcker, Mitt livs roll och På vinst eller förlust, nu kommit i nyutgåva av Månpocket. Och det är bra, för båda böckerna är perfekt sommarläsning i äkta lad-lit anda. Men om man förväntar sig en bok av samma typ som En dag är man lite fel ute, det här är betydligt lättsammare och mer humoristiskt.

Stephen är samma typ av karaktär som Brian i På vinst eller förlust, en anti-hjälte, en lite misslyckad loser-person som försöker verka en aning bättre än han är. En tacksam typ att skriva om, och oftast rolig att läsa om, men den här gången blir det inte lika roligt. Brian är student, Stephen en vuxen man, och då är de egenskaperna inte längre lika charmiga.

Det här är en underhållande och småcharmig historia, men inte lika bra som På vinst eller förlust. Men, den är klart läsvärd och har sina komiska poänger och jag tror att den skulle göra sig riktigt bra som film eller mini tv-serie.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 335
Utgivningsår: 2011 (2005)
Första meningen: Summers och Snow, avsnitt 3, utkast 4.
Finns på Bokus och Adlibris.