50 sätt att träffa den rätte – Lucy-Anne Holmes

Sarah Sargeant, skådespelerska/servitris, har varit singel i tre år och har inte haft sex på 351 dagar. Torkan är så extrem att Bob Geldof nog hade arrangerat en välgörenhetsgala bara han vetat om det.

De senaste fem månaderna har hon samlat mod till att bjuda ut den tunnhåriga bartendern med ölmage nere på stampuben, men när hon får till svar att han hellre stannar hemma och ser Narnia på dvd svär hon på att aldrig ha något med det motsatta könet att göra igen. Hennes familj och vänner tycker annorlunda.

De anmäler henne till en dokusåpa (som hon visserligen inte vill vara med i, men rackarns vad det svider när hon inte blir uttagen), övertalar henne att gå på speeddejting och att starta en blogg. Och helt plötsligt upptäcker Sarah att hon har ett uppdrag – att utforska femtio sätt att hitta den rätte.

Kommentar:
Jag tror att senaste gången jag skrattade så här mycket åt en bok var när jag läste Adrian Moles hemliga dagbok av Sue Towsend, för övrigt den bok som jag brukar referera till som den roligaste jag läst. Det här är en bok som får dig att gapskratta högt inte bara en gång, utan många. Det är nästan så att den borde förses med varningstext: ”läses offentligt på egen risk”, för det är totalt omöjligt att läsa den utan att brista ut i frustande gapflabb titt som tätt. Jag väckte exempelvis upp mitt sovande barn för att jag inte kunde sluta skratta.

Det är förstås oundvikligt att dra paralleller till Bridget Jones – 30-årig singel på jakt efter lämplig man – men Sarah Sargeant är absolut ingen Bridget-kopia utan en egen person. Vi slipper exempelvis viktfixeringen som Bridget lider av, och det är skönt. Det är också 15 år sedan Helen Fielding skrev Bridget Jones dagbok, och mycket har hänt sedan dess. Sarah Sargeant är en modernare, smartare och fräckare Bridget. Kanske väl så fräck för den som är känslig för grovt språk.

Det här är briljant chick-lit, och ett uppfriskande nytillskott i en genre som gått lite i stå. Den humor jag stött på den senaste tiden har varit mer av den löjliga och spåniga sorten (läs: Shopaholic-serien) och det blir sällan riktigt kul. 50 sätt att träffa den rätte är däremot rapp, rolig och välskriven.

En fortsättning finns också, The (im)Perfect Girlfriend, än så länge inte på svenska, men det kanske kommer.

Fakta:
Förlag: Basil
Antal sidor: 359
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Jag är singel.

Finns på Bokus och Adlibris.