Vi måste prata om Kevin – Lionel Shriver

Strax före sin sextonde födelsedag skjuter Kevin ihjäl sju skolkamrater och två av skolans anställda. Hans mamma, Eva, är den enda som inte är förvånad över det som hänt. Ända sedan Kevin var nyfödd har hon anat att något inte står rätt till med sonen, men ingen har lyssnat på hennes varningar.

Efter morden försöker Eva bygga upp sitt liv igen, och under tiden skriver hon brev till maken Franklin som hon inte längre lever med. Hon försöker reda ut deras skuld i det som hänt, försöker förstå hur det kunde gå så långt och om det finns något sätt att försonas med det som skett.

Kommentar:
Lionel Shriver hör till mina absoluta favoriter, men jag har ända tills nu haft Vi måste prata om Kevin oläst, den som många anser vara hennes bästa bok. Och visst är den bra. Vi måste tala om Kevin är den obehagligaste och definitivt den som skakar om mest. Jag håller fortfarande Dagen efter som hennes bästa, känner extra varmt för Dubbelfel, men Vi måste tala om Kevin gör så att jag nästan tappar andan.

Här får vi möta Eva, Eva som skuldbelägger sig själv för sonen Kevins gärningar. Visst måste det vara hennes fel? Hon har varit en dålig mor, hon har inte räckt till, hon har skapat ett monster. Eller är det så att vissa barn helt enkelt föds onda? Kevin var ilsken redan när han kom till världen, vägrade ta bröstet, ville aldrig ligga i famnen, och skrek oavbrutet. Och ju äldre han blev desto mer beräknande och manipulerande blev han. Eva fick ta del av hans dåliga sidor och elakheter, medan pappa Franklin försvarade honom hela tiden. Det är både irriterande, frustrerande och hjärtskärande läsning, en story som börjar långsamt men sakta byggs upp till ett crescendo som är ohyggligare än vad man först kan ana.

Det finns mycket att hylla hos Shriver och hennes berättarstil, men det jag tycker speciellt mycket om är hennes förmåga att teckna så osympatiska och komplexa kvinnoporträtt, göra dem så mänskliga och även få mig att tycka om dem trots alla deras fel och brister. Irina i Dagen efter, Willy i Dubbelfel och här Eva, har alla det gemensamt. Jag tror inte att det finns någon författare som gör det bättre än Shriver. Om ni ännu inte har läst något av henne så kan jag verkligen rekommendera er att göra det. Hon är en lysande författare.

I höst får filmen Vi måste prata om Kevin premiär, med Tilda Swinton i rollen som Eva och Ezra Miller som Kevin.

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2011 (2006)
Första meningen: Kära Franklin, Jag är osäker på varför den lilla incidenten i eftermiddags har fått mig att skriva till dig.