The One I Love – Anna McPartlin

Anna McPartlin är irländska, och irländskor är som bekant bra på att skriva chick-lit (Keyes, O’Flanagan, Ahern osv.). Jag har inte tidigare läst något av McPartlin, men sett att hon fått fina recensioner vilket gjorde mig nyfiken på henne och jag klickade hem The One I Love. Ett bra drag visade det sig.

The One I Love är en berättelse om några främlingar som möts av en slump i en hiss och förenas i sökandet efter en försvunnen kvinna. Toms fru Alexandra är spårlöst försvunnen, och han befinner sig på en konsert för att dela ut flygblad med hennes bild på när hissen fastnar. I hissen finns Jane, som får en chock när hon upptäcker att den försvunna Alexandra är hennes barndomsvän. De var bästa vänner men gled ifrån varandra när Jane blev gravid som 17-åring.

I hissen finns också Leslie och Elle. Leslie har isolerat sig själv eftersom hon bär på cancergenen. Hennes systrar och mor har alla gått bort i cancer, och då hon sett vad sorgen gör med de anhöriga har hon valt att leva ensam och hålla sig borta från relationer. Elle är Janes lillasyster, en konstnär och känslomänniska. Det är högt och lågt, av och på, och Jane har ägnat sitt liv åt att styra upp systerns liv samtidigt som hon varit ensamstående mamma och fostrat sin nu 17-årige son Kurt. Dessutom tar hon hand om sin alkoholiserade och bittra mor Rose. Jane är van att ta hand om andra, hon tryckte paus på sitt liv när hon blev gravid, men mötet i hissen kommer att bli starten på något nytt. Hon slår sig ihop med Tom, tillsammans ska de hitta Alexandra, och Leslie och Elle rycks med av bara farten.

Det här är något så ovanligt som en chick-lit med svärta. Det handlar om relationer, starka vänskapsband, familjen, livet och döden. Det är många tunga ämnen, allt är inte rosenrött, snarare tvärtom. Det kanske är lite väl många tunga och deprimerande saker som händer, men det blir ändå aldrig jobbig läsning utan är hela tiden lättsamt. Dialogen är rapp och innehåller en hel del humor. Speciellt Rose är en härlig karaktär. Man kan definitivt jämföra Anna McPartlin med Marian Keyes, som ju också brukar använda sig av en del svärta i sina romaner. Just nu ligger till och med McPartlin steget före då Keyes senaste böcker inte varit några höjdare.

Musik spelar en stor roll i handlingen, och då i form av Jack Lukemans låtar. Här är ett smakprov i form av låten Universe.

Fakta:
Förlag: Penguin
Antal sidor: 355
Utgivningsår: 2010

The One I Love
har även publicerats med titlarna So what if I’m broken (Irland) och Alexandra, Gone (USA).