Om jag stannar – Gayle Forman

På ett ögonblick förändras allt. Det sista Mia minns är att hon sitter i baksätet på bilen tillsammans med sin familj. Det har snöat på morgonen och de är på väg till goda vänner. I nästa ögonblick ser hon sig själv bli buren ut ur bilvraket och räddningspersonalen kämpar för hennes liv.

Under de 24 timmar som följer får vi genom Mias tankar och tillbakablickar lära känna hennes liv och hennes val. Och nu står hon inför det svåraste valet av alla – leva vidare trots att hon förlorat sin familj eller… släppa taget?

Kommentar:
Ibland stöter man på böcker som kanske inte verkar särskilt märkvärdiga, men som visar sig vara riktiga pärlor. Böcker som till exempel Nick & Norahs oändliga låtlista, Himlen börjar här eller denna, Om jag stannar. De har något unikt, något som träffar rätt, något som berör.

Om jag stannar är en bitterljuv historia om kärlek, om döden, om relationer och om den styrka vi alla har inom oss. Genom tillbakablickar får vi lära känna Mia och hennes familj, deras personligheter, deras kärlek till varandra och musiken som genomsyrar deras liv. Historien växlar mellan dåtid och nutid, och även tonen växlar mellan dur och moll. Jag tycker mycket om språket, det flyter så fint och orden svävar rakt in i hjärtat.

Jag tycker det är smått fantastiskt att Gayle Forman på mindre än 200 sidor lyckas skapa något som är så här magiskt. Att berätta en historia som fängslar. Att få fram karaktärer som man lär känna och tycker om, och det gäller inte bara en eller två huvudpersoner, utan alla bikaraktärer som vänner, farföräldrar med flera som inte får många raders utrymme i boken men som ändå lyckas bli minnesvärda och framförallt verkliga.

Det här är en fin och läsvärd berättelse, som passar både yngre och äldre läsare. Sorglig, men inte tung. Omöjlig att lägga ifrån sig.

I april kommer en uppföljare, Where she went. Den är något att se fram emot! Uppdatering: I maj kommer svenska översättningen med titeln När jag lät dig gå. Gillar snabba översättningar!

Fakta:
Förlag: Ponto Pocket
Antal sidor: 180
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Alla tror att det berodde på snön.