Nirvanaprojektet – Stefan Tegenfalk

Leo Brageler är spårlöst borta. Forskningschefen som är skyldig till flera brutala mord tycks ha försvunnit från jordens yta och i månader står utredningen och stampar. Kriminalkommisarie Walter Gröhn letar förgäves efter öppningar när ett gisslandrama plötsligt leder jakten i en oväntad riktning.

Allt pekar på att Brageler hålls fången, men av vem? Och varför? Samtidigt uppstår misstankar om en läcka i utredningen. Någon inom polishusets väggar verkar göra allt för att förhindra att Brageler hittas.

Kommentar:

Jag blev positivt överraskad av Vredens tid, den första av tre kriminalromaner om Walter Gröhn och Jonna de Brugge. Nu har jag läst fortsättningen, Nirvanaprojektet, och den är till och med ännu bättre.

Det är samma intrig som i förra boken, samma brott som utreds och samma personer som eftersöks. Det är högt tempo och kryddat med cliffhangers i nästan varje kapitel. Som läsare  ligger man steget före utredarna i många avseenden, men man har inte hela bilden klar för sig, och det gillar jag. Det här är en underhållande, spännande och fartfylld kriminalroman.

Walter och Jonna är spännande karaktärer som tilltalar mig. På pappret kanske stereotyper, men Tegenfalk lyckas göra dem till spännande och intressanta personligheter.
Jag gillar också att handlingen känns så samtida, det är verkligen Stockholm på 2010-talet. Som exempel så omnämns förra årets isländska vulkanutbrott och askmoln i boken, och det bidrar än mer till att den känns modern och på riktigt.

Jag är riktigt glad över att ha upptäckt Stefan Tegenfalk som författare, han börjar bli en personlig deckarfavorit hos mig. Återstår att se hur han lyckas knyta ihop historien i avslutande delen, Den felande länken, som kommer ut i höst. Jag har höga förväntningar!

Fakta:

Förlag: Massolit Förlag
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Gunter Himmelman stängde av datorn och såg ut genom panoramafönstret.