Does the noise in my head bother you? – Steven Tyler

”I’ve been mythicized, Mick-icized, eulogized and fooligized, I’ve been Cole-Portered and farmer’s-daughtered, I’ve been Led Zepped and 12-stepped. I’m a rhyming fool and so cool that me, Fritz the Cat, and Mohair Sam are the baddest cats that am. I have so many outrageous stories, too many, and I’m gonna tell ’em all. All the unexpurgated, brain-jangling tales of debauchery, sex & drugs, transcendence & chemical dependence you will ever want to hear.”

Rockbiografier ska läsas på engelska, det är något man alltid bör ha som regel och jag tror att det mer än någonsin gäller den här gången. Jag vet nu inte om boken kommer på svenska, men om så är fallet blir det en stor utmaning för översättaren. Boken är skriven som Steven Tyler pratar, det är mycket slanguttryck, rim och rytm, och egenpåhittade ord som är i princip omöjliga att översätta. Men det är perfekt att läsa den på engelska, för det gör att den känns äkta, väldigt nära, och verkligen berättad av honom själv.

Steven Tyler berättar här om sitt liv och sin karriär på ett öppet och frispråkigt sätt. Det som kanske skiljer honom från många andra rockstjärnor är att han inte hade en trasig uppväxt utan istället ett varmt och kärleksfullt hem fyllt av musik och nära till naturen. Det handlar mycket om musik och låtskrivande, naturligtvis, och dynamiken i Aerosmith. Han berättar om de olika missbruk, som följt honom hela livet, in och ut på avgiftning, och så samma visa igen. Hasch, kokain, heroin, quaaludes, opium, sex etc – eller mer innovativa saker som att röka plastskedar eller snorta sömnmedel.

Han berättar uppriktigt om sin relation med Joe Perry, som han kallar sin andra hälft och sin bror, men att det samtidigt inte finns någon (varken ex-fruar eller ex-managers) som kan göra honom lika förbannad. Det är mycket spänning och konflikter mellan dem, och det är väl just den komplexa relationen som är också är nyckeln till deras framgång. Det är ganska uppenbart att Tyler känner sig illa behandlad, och att han anser sig ha rätt, och alla andra har fel. Det gäller inte bara i relationen till Perry, utan även till övriga bandmedlemmar och sina fruar. Och också bandmedlemmarnas fruar, där han går extra hårt åt Perrys olika fruar. När man läser alla turer, oavsett vems ”fel” det är, så är det svårt att förstå att Aerosmith lyckats hålla ihop i över 40 år.

Han erkänner inte många fel, det är alltid någon annans fel att saker blivit som de blivit. Han är artist, musiker och rockstjärna ut i fingerspetsarna. En typisk ledsångare och frontman. Självupptagen, narcisstisk och arrogant. Men också mycket känslig och lättsårad, han har en mjuk sida som gör att han ändå framstår som sympatisk. Jag tycker inte om hans resonemang på många ställen, exempelvis när han inte kan förstå att flickvänner/fruar blir upprörda om han ligger med andra tjejer när han är på turné. Det hör ju till, och det borde dom fatta eftersom han är rockstjärna, menar han.

Att han är en gammal man (nu 63 år!) blir tydligt när han berättar om sin värkande kropp, knäleder och fötter som tagit stryk av konstant turnerande, hoppande och dansande på scen. Det i sin tur har lett till missbruk av smärtstillande, för att kunna göra konserter och slippa ha ont. Är han nykter och ren nu? Det vete tusan. Det har han sagt sig vara förr och ändå missbrukat. Nu säger han i alla fall att han varit drogfri i ett och ett halvt år.

Jag tycker det är en bra och läsvärd biografi, det Tyler berättar om verkar han berätta ärligt och uppriktigt. Därmed inte sagt att det är sant, bara att det är hans sanning. Men det finns också mycket som han inte berättar, till exempel barnen berör han mest bara ytligt. Det är inte heller en linjär berättelse utan hoppar en del i tiden, och det tillsammans med Tylers ordrika flummerier gör det lite svårt att hänga med ibland.

Boken är skriven tillsammans med David Dalton, mångårig Rolling Stones-medarbetare och författare till ett flertal rockbiografier.

Fakta:
Förlag: Harper Collins
Antal sidor: 390
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Life is short.

Finns på Bokus och Adlibris.