När jag fyller 30 ska jag vara smal – Jenny Dahlberg

I När jag fyller 30 ska jag vara smal får vi följa Jenny Dahlbergs kaxiga och fokuserade strävan mot ett lättare liv. Jenny fick stor uppmärksamhet för sin debutbok Tjock! och blev då en sorts ikon för Sveriges alla tjockisar. Men med tiden blev Jenny allt mer tveksam inför den livssyn och självbild hon visat upp.

Var hon verkligen så helnöjd med sig själv och sin kropp? Kändes det rätt att försöka förändra samhällets attityd istället för att förändra sig själv? Jenny vände ryggen åt sin tidigare övertygelse, köpte ett gymkort och började träna.

Kommentar:
Jenny Dahlberg blev Tjock! med hela svenska folket när hon 2003 skrev boken med samma namn. Ett år senare vaknar hon mitt i natten och inser att hon inte längre är nöjd med sig själv. Hon är inte tjock, hon är fet. Hon känner sig ful, och hon bestämmer sig där och då för att göra något åt saken.

Hon börjar träna, hon lägger om kosten, och har som mål att vara smal när hon fyller 30. Hon har 20 månader på sig att banta bort uppskattningsvis 58 kg. Lätt som en plätt är det förstås inte, det vet nog alla som nån gång försökt banta bort ett kilo eller fem, att det inte bara är att knäppa med fingrarna. Jenny stöter också på motgångar, och hon berättar rakt och ärligt, och med självironi om sin resa mot viktmålet.

Det är en rolig bok, riktigt rolig, och samtidigt en inspirerande bok. Jag tror att den kan peppa och motivera den som befinner sig i samma situation. Det är imponerande och beundransvärt att helt ändra sitt liv, sina rutiner, och sin inställning som Jenny gör. Och att gå ner 50 kg i vikt är grymt bra jobbat! Heja!

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 237
Utgivningsår: 2006
Första meningen: Jag är författaren bakom bocken Tjock! som kom ut i januari 2003.