Barkhes döttrar – Bodil Mårtensson

Skåne, 1600-talets mitt. Helsingborgs mäktiga slottslän, ett av de största och mäktigaste i Danmarks rike, har haft fred under drygt elva år. Välstånd har etablerats och lojaliteten med kungen är stor. Men, blodigt förrädiska våldstider väntar. Det brutala mordet på kungens vän visar att Sverige inte ger upp tanken att erövra det strategiskt viktiga länet. I fjärran hörs åter krigstrummor…

Länsman på Helsingborgs slott, Frans Barkhe, styr både län och familj med järnhand. Men fem döttrar är en besvikelse. Hustrun ska föda igen, och danske kungen kräver att det blir en son. Barkhe riskerar annars både avsättning och livet!

Kommentar:
Det här var en oväntat bra historisk roman, klart läsvärd! Jag gillar historiska romaner och läser dem gärna, men bra svenska sådana är det lite tunnsått med. Jag hade därför inga särskilda förväntningar på Barkhes döttrar, men den visade sig vara en positiv överraskning.

Den är välskriven och spännande, fylld av intriger, förräderi, svek och passion. Jag fastnar speciellt för Barkhes äldsta döttrar, Hanna och Magde. Hanna som är fjorton år, äldst i syskonskaran och känner ansvar för sina småsyskon. Nioåriga Magde som mot sin vilja blir bortlovad till en betydligt äldre adelsman. Överlag gillar jag de kvinnliga porträtten mer än de manliga. Jag ser fram emot att följa Barkhes döttrars vidare öden i kommande böcker, två till är planerade.

Fakta:
Förlag: Dahlgrens Förlag
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 384
Första meningen: Hanna Fransdotter Barkhe sprang över borggården så fort hennes gracila ben förmådde.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Bokmalen och Anna Ljungdahl.