Boken om OKEJ: 80-talets största poptidning – Jörgen Holmstedt

Boken om OKEJ är en orgie och en nostalgifest rakt ner i 80-talets populärkultur. Ingen som växte upp på 80-talet har undgått tidningen som var ett måste för varje tonåring, så även för mig. OKEJ var i princip den enda tidning som bevakade det som unga ville läsa om: pop, rock, film och tv.

Jag är lite för ung för att ha varit med sen starten, men jag köpte i princip vartenda nummer från mitten av 80-talet och framåt. Jag tapetserade rummet med planscher, klippte ut små idolbilder och gjorde collage och klistrade de små klistermärkena på allt ifrån skolböcker och plånböcker till speglar och dörrar. Jag älskade OKEJ och jag blir alldeles varm i hjärtat av att läsa den här boken.

Här får man återuppleva godbitarna genom åren, de mest uppmärksammade reportagen och bilderna och även en hel del material som aldrig tidigare publicerats, och jag ser allt med andra ögon nu än då. Vissa saker kan jag inte förstå hur de kunde uppröra, och andra saker kan jag inte förstå hur de fick passera och sågs som normala. Och det är egentligen först nu jag förstår hur pass stort avtryck OKEJ faktiskt gjort.

Jag kan gärna vara utan allt det gubbsjuka, men vilken skönt fri och avslappnad tid vi levde i ändå. Bara det att de största och populäraste artisterna ställde upp på vilka plojbilder som helst, utklädda och med all möjlig och omöjlig rekvisita. Inga superstylade och retuscherade pressbilder, utan mycket mer lättillgängliga. Det skulle aldrig hända idag.

Det här är en bok man blir glad av, och en riktig guldgruva för den som älskar 80-talet. Den är layoutad i samma stil som tidningen, så groteskt fult och underbart på samma gång. Vem minns inte bildtexterna med röd text på gul bottenplatta som fanns med på precis varenda bild när det begav sig?

Jag måste nu leta fram mina gamla nummer, en hel del har jag sparade, de som nu var någorlunda hela och inte sönderklippta av mina flinka tonårsfingrar. Jag känner ett enormt sug efter att få ännu mer 80-tals nostalgi…

Fakta:
Förlag: Premium Publishing
Antal sidor: 339
Utgivningsår: 2010