Into the wilderness – Sara Donati

Kärlek? Check. Äventyr? Check. 1700-tal? Check. Into the wilderness är en bok helt i min smak!

”My favourite kind of book is the sort you live in, rather than read. ’Into the wilderness’ is one of those rare stories that let you breathe the air of another time, and leave your footprints on the snow of a wild, strange place.” Det är Diana Gabaldons ord om den här fantastiska boken, och jag håller med!

Jag har levt med Elizabeth och Nathaniel i en veckas tid, lärt känna Paradise och dess invånare, och förflyttat mig själv i både tid och rum. Och det är en läsupplevelse som heter duga. Helt i klass med Diana Gabaldons egna Outlander-serie.

Handlingen utspelar sig i norra delstaten New York, med de stora skogarna, bergen och vildmarken som kuliss. Året är 1792 ocg Elizabeth Middleton lämnar sitt bekväma liv i England för att bosätta sig i kolonierna, hos sin far som är domare i det lilla samhället Paradise. Där har hon för avsikt att starta en skola. Hon är 29 år, självständig, ogift, och fast besluten att förbli det. Men hennes far har andra planer. Han har stora skulder och har sett ut en lämplig äkta man i Richard Todd, som är läkare i Paradise.

Elizabeth, som inte är med på de planerna, dras istället mot en annan man, Nathaniel Bonner. Han är vit och Kahnyen’kehàka (Mohawk) på samma gång, och respekterad i de båda samhällena. Elizabeth fascineras av honom, och av mohawkerna, och det ses inte med blida ögon av alla.

Det är ett äventyr att läsa den här boken, det är mycket bra miljöbeskrivningar och ett så rikt persongalleri av karaktärer som även de är riktigt bra tecknade. På många sätt är det allt och alla runt omkring som gör historien så bra, inte nödvändigtivs kärleksparet Elizabeth och Nathaniel. Om du gillar Diana Gabaldons böcker om Claire och Jamie så kommer du absolut att sluka även denna. Det som är lite roligt är att Claire, Jamie och Ian faktiskt omnämns på ett ställe i historien. Jag har inte läst Den siste mohikanen, men Sara Donati har lånat in några karaktärer (Hawkeye och Chingachgook) från den handlingen också.

Det här är nästan perfekt, det enda jag stör mig på är att Elizabeth så snabbt ställer om sig från ogift ungmö och ointresserad av män till att sukta efter Nathaniel och drömma om äktenskap, det går i princip från ena dagen till den andra. Donati kanske inte hade behövt gå så hårt ut med att skapa en bild av en så självständig, oromantisk och principfast kvinna när hon ändå överger den direkt.

Into the wilderness
är första boken i en serie på sex. De finns inte översatta till svenska. Helt klart ett måste för dig med Diana Gabaldon abstinens!

Fakta:
Förlag: Bantam Books
Antal sidor: 876
Utgivningsår: 1998
Första meningen: Elizabeth Middleton, twenty-nine years old and unmarried, overly educated and excessively rational, knowing right from wrong and fancy from fact, woke in a nest of marten and fox pelts to the sight of an eagle circling overhead, and saw at once that it could not be far to Paradise.