En mini-shopaholic i mammas fotspår – Sophie Kinsella

Becky trodde det skulle bli enkelt att vara förälder, men Minnie verkar vara alltför mycket för både Luke och henne. Det blir kaos både på Harrods och Harvey Nicks, för att inte tala om vad som hände på Minnies dop. Den lilla tvååringen är en mästare på att hitta lediga taxibilar och snor sin mammas handväskor. För att inte tala om hur lätt det är för småbarn att handla på nätet…

Luke och Becky har dessutom ännu inte hittat sitt drömhus och därför tvingas de bo hemma hos Beckys föräldrar. Något som ingen av de inblandade direkt uppskattar. Lukes styvmamma har dött och för att pigga upp honom beslutar sig Becky för att anordna en överraskningsfest till hans födelsedag. Det enda problemet är att det är finanskris och hon har lovat Luke att inte göra av med några pengar…

Kommentar:
Sjätte boken i Shopaholic-serien är här, och allt är precis som det brukar med undantag att en liten tvååring också är med i mixen. 

Till en början var det här enbart spånigt och fjantigt. Visst är Shopaholic-böckerna alltid mer eller mindre spåniga, men det här var bara för mycket. Jag tycker inte det är särskilt roligt med en liten unge som springer fram och attackerar besökande med en ketchupflaska, eller en unge som river ut butiksinredningar medan föräldrarna står med uppspärrade ögon oförmögna att få bort henne, eller att ungen bara måste få allt hon pekar på inne på den dyra butiken. Finns det någon som skrattar åt det?

Sen följer förstås det vanliga greppet att Luke och Becky har hemligheter för varandra, det blir förvecklingar och mörkläggningar, och så dyker Lukes mamma Elinor upp igen. Den stora behållningen för mig –  som i alla böckerna – är Beckys familj. Speciellt hennes mamma, och grannfrun Janice, som är två verkligt sköna karaktärer.

Början var som sagt inte bra, men på något sätt räddar Kinsella upp historien och den blir bättre och bättre mot slutet. Visst är det underhållande, det är trots allt Kinsella, men tyvärr är det inte mer än en halvbra Kinsella. Det känns lite som att hon har skrivit samma bok sju gånger, med några små tillägg eller förändringar, och jag vet inte hur länge till hon kan fortsätta så. Jag gillar Kinsella, men tycker hon är som bäst i sina fristående böcker, Shopaholic-serien kanske börjar ha gjort sitt. Men minst en bok till lär det bli, med en shopaholic i Hollywood.

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Okej, ingen panik.