Ängelns lek – Carlos Ruiz Zafón

Den unge David Martín har bosatt sig i ett gammalt förfallet tornhus i stadsdelen El Raval. Han skriver gotiska berättelser och är på väg att slå igenom som bestsellerförfattare. Men allt blir inte som han tänkt sig. Hans liv förmörkas av en olycklig kärlekshistoria och det kontrakt han tecknat med förläggarna Barrido och Escobillas visar sig vara ett slavkontrakt.

En dag träder en man, som påstår sig vara förläggare, fram ur skuggorna och ger David ett erbjudande som han inte kan motstå: David ska skriva en bok åt honom, en bok av ett slag som världen aldrig tidigare skådat. I utbyte ska han få en stor summa pengar – och kanske något annat. Är det djävulen eller en ängel som David ingått avtal med? Snart finner han sigt fångad i en gåtfull och mardrömslik labyrint ur vilken det inte tycks finnas någon utväg.

Kommentar:
Ängelns lek är en ojämn historia. Stundtals är den så bra att jag nästan tappar andan, och stundtals sitter jag bara och matar sidor och hoppas på att den snart ska ta slut. Tempot är högt och det svindlar och vindlar fram och tillbaka, det är komplext och snårigt, och ibland är jag inte ens säker på vad som händer.

Jag tycker mycket om den mörka, gotiska stämningen och miljöerna. Bitvis är det som en skräckfilm med sina drömlika, surrealistiska sekvenser och de mystiska saker som händer. Och slutet gav mig obehagliga rysningar.

Men det är inte en bok man blir rädd av, det är ingen skräckroman. Det handlar lika mycket om kärlek till böcker, och skrivande. Det är på sätt och vis ett deckarmysterium. Och det finns en hel del humor och rapp dialog. Jag vet egentligen inte vilken genre boken klassas som, mer än att det är en mycket bra och läsvärd historia. Om än den lämnar mig något förbryllad.

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 587
Utgivningsår: 2010
Första meningen: En författare glömmer aldrig första gången han tog emot pengar eller några lovord för en historia han skrivit.